Beograd

[ Izvor: Danas ]

10. 05. 2023. 18:07 17

"Srbija protiv nasilja": Ovo je plan za petak

Drugi po redu protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u petak, 12. maja, okupljanjem građana u 18 časova ispred Skupštine Srbije, gde će organizatori ponovo pročitati svoje zahteve, a zatim se, zajedno sa okupljenim građanima, uputiti ka Gazeli, gde sledi dvočasovna blokada.

Kako je Danasu rečeno u Ne davimo Beograd, tokom blokade na Gazeli biće saošteni dalji koraci i načini protestovanja.

Podsetimo, iako su organizatori skupa "Srbija protiv nasilja" najavili da će tek u četvrtak ispred Vlade Srbije saopštiti plan na koji će se protest održati u petak, kako bi se izbegle moguće manipulacije od strane režima, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je još jutros na televiziji Pink rekao da se planira blokada puteva, pomenuvši Gazelu.

U Ne davimo Beograd kažu da će protest "Srbija protiv nasilja" biti organizovan bez govora i obraćanja organizatora i uz "najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija".

- Na početku če biti pročitani zahtevi, nakon čega će se povorka građana u tišini uputiti u blokadu mosta Gazela - ističu u Ne davimo Beograd.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret - Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela, naveli su organizatori.

Skup će se odvijati bez stranačkih obeležja.

Prvi skup "Srbija protiv nasilja", koji se održao pre dva dana, u ponedeljak, 8. maja, okupio je, prema tvrdnjama organizatora 50.000 ljudi.

Ne samo u Srbiji već i u regionu i svetu, ovaj skup je okarakterisan kao najveći u poslednjih par godina protiv režima Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije je osporavajući masovnost i smanjujući broj okupljenih za više od pet puta, najavio takozvani kontraming 26. maja, najavljujući milione građana koji će doći da podrže njega i vlast Srpske napredne stranke.

Povod za ovakva društveno politička previranja, odnosno traženje odgovornosti vlasti od strane opozicije su nezapamćene tragedije, masovna ubistva u OŠ "Vladislav Ribrinikar" u Beogradu i potom, za nepuna dva dana, masakr u okolini Mladenovca.

Zahtevi skupa "Srbija protiv nasilja"

- Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara. Takođe, neophodno je hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo:

1) Smenu Saveta REM-a;

2) Gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks;

3) Oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV.

4) Hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

- Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

- *Zahtev za smenu ministra prosvete Branka Ružića je ispunjen, a za ispunjenje drugog zahteva, zakazivanje sednice Narodne skupštine, obezbedili smo potpise svih opozicionih organizacija, odnosno trećinu poslanika, čime je ispunjen zakonski uslov za sazivanje sednice koju Vladimir Orlić sada mora da sazove. Na sednici će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji - naveli su organizatori skupa "Srbija protiv nasilja".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati