Beograd

[ Izvor: N1 ]

27. 04. 2023. 14:09 7

Beograd obustavio nabavku opreme za gradski prevoz

Raspisali su javnu nabavku 13. aprila, a već 27. aprila je - obustavljaju. Prema odluci Grada Beograda, tačnije njegovog JKP Naplata prevozne usluge Beograd, nabavke nove opreme i softvera za gradski prevoz u glavnom gradu - neće biti. Razlog je što se u proteklih 14 dana "došlo do saznanja da postoje bolja rešenja za efikasniji monitoring i obračun u javnom prevozu".

Kako navodi N1, JKP Naplata prevozne usluge Beograd ističe da obustavlja nabavku jer “postoje dokazivi razlozi usled kojih je prestala potreba naručioca za predmetnom nabavkom, zbog čega se isti neće ponavljati u toku iste budžetske godine, odnosno u nardnih šest meseci”, navodi se na Portalu javnih nabavki.

- Naručilac je na osnovu informacija koje su mu postale poznate u toku sprovođenja postupka javne nabavke – implementacija rešenja za monitoring i obračun u javnom prevozu – kroz pitanja i sugestije zainteresovanih lica u postupku javne nabavke dostavljenih putem Portala javnih nabavki, došao do saznanja da postoji mogućnost iznalaženja alternativnih, boljih i drugačijih rešenja kojima bi se efikasnije obavljao monitoring i obračun u javnom prevozu u Beogradu - stoji u Odluci o obustavi postupka javne nabavke.

Podsetimo, novo gradsko javno preduzeće koje će se baviti naplatom karata u javnom prevozu u Beogradu, raspisalo je u pretprazničnim danima nekoliko javnih nabavki od kojih je najvažnija upravo ova nabavka opreme i softvera koji će pratiti rad vozača i vozila u glavnom gradu. Rok za završetak posla bio je 180 dana, a rok za dostavljanje ponuda ali i uzoraka opreme i već postojeće aplikacije za mobilni telefon - svega 21 dan.

Nabavka je obuhvatala, ugradnju specijalne opreme na vozila javnog prevoza za prikupljanje informacija u realnom vremenu i monitoring vozila. Oprema koja je trebalo da se ugrađuje, morala bi da bude povezana sa Android aplikacijom preko Bluetooth-a, koja se instalira na mobilnim telefonima vozača vozila, kojom oprema u vozilu automatski detektuje vozača i kojom vozač vrši izbor linija prevoza.

Skupština grada Beograda izglasala je 13. aprila raskid ugovora sa turskom kompanijom "Kentkart", koja je do sada obavljala posao naplate karata u javnom gradskom prevozu i održavanja opreme.

Prema prvobitnim najavama, trebalo je da 1. maja nove cene karata u gradskom prevozu koštaju 50 dinara za 90 minuta vožnje, 120 dinara za 24 časa, i 2.500 dinara za mesec dana. Predviđeno je i da stariji od 65 ne plaćaju prevoz, kao ni mlađi od 19 godina. I noćni prevoz, posle ponoći trebalo bi da, po novom – bude besplatan.

Naknadno je Sekretarijat za javni prevoz saopštio da dok se ne steknu svi pravno-formalni uslovi i ne završe sve procedure oko usvajanja novog cenovnika i novog načina kupovine karata u Beogradu – ostaju da važe postojeća pravila vezana za javni prevoz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati