Beograd

[ Izvor: Mediji ]

26. 04. 2023. 19:43 2

Bivši radnici traže da se poništi prodaja Geneks kule

Bivši radnici kompanije Generaleksport u stečaju uložili su žalbu Privrednom apelacionom sudu zbog, kako su naveli, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešno primenjenog materijalnog prava i povreda pravila postupka prilikom prodaje Geneks kule preduzeću Eureka bar i zahtevaju poništaj javnog nadmetanja.

U žalbi se navodi da je 6. februara nezakonito održano javno nadmetanje u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, za prodaju nepokretne i pokretne imovine, zgrade poslovnih usluga Generaleksport (Geneks kula).

- Nezakonito je vođen stečajni postupak, a stečajni upravnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) i njen poverenik Budimir Mrdović nezakonito je i svesno dovodio sud i stečajne poverioce u zabludu - navedeno je u žalbi.

Geneks kule od 15.000 kvadrata prodata je na locitaciji 6. februara ove godine za 20 miliona evra, a kupac je bila firma Eureka bar u vlasništvu Aleksandra Kajmakovića.

Eureka bar je osnovana 2011. godine i bavi se uslugama pripremanja i posluživanja pića, a krajem 2020. godine, za koju je objavljen i poslednji dostupan finansijski izveštaj na APR-u, imala je 70 zaposlenih i neto dobitak od 49 miliona dinara

Prema pisanju medija, Kajmaković je vlasnik brojnih poznatih restorana u Beogradu - Bottega, Temperament, noćnog kluba La Fayette, hotela Casina, splava Port, potom Caffe Theatre, nekadašnjeg Kod konja, u Skadarliji ima restorane Tri šešira, Dva goluba i Zlatni bokal.

Poverioci su u žalbi naveli da je nezakonito i prevarno formiran Odbor poverilaca, a sudija je propustio mogućnost da pribavi inoviranu ponudu proceniteljske kuće "Beokoneks".
Sudija je, kako je navedeno, propustio priliku da pribavi i izjašnjenje "Beokoneksa" o segmentnoj prodaji kule umesto prodaji u celini koja je značajno nepovoljnija.

Bivši zaposleni Generaleksporta su naveli i da je nezakonito smenjen stečajni sudija Ljiljana Matić, sedam godina posle vođenja postupka, a predmet je nezakonito dat novom sudiji Goranu Maksimoviću, samo 15. dana pre zakazane licitacije, kako bi se onemogućio da prouči predmet, a samim tim i da zakonito postupa.

U žalbi je navedeno i da je ALSU sačinjavala lažne kvartalne izveštaje i da su neosnovano trošena sredstava iz stečajne mase, uz nepotrebno angažovanje rodbine i privatnih preduzeća preko kojih su obavljane isplate, čime su oštećeni poverioci, a umanjena prodajna cena.
Bivši zaposleni i Skupština poverilaca su naveli da su zahtevali novu procenu vrednosti Geneks kule 11. januara ove godine.

U obrazloženju tih stavova je istaknuto da je stečajni upravnik dužan da dostavi Odboru poverilaca obaveštenje o nameri, planu prodaje, načinu i rokovima prodaje i to 15 dana pre početka prikupljanja ponuda, odnosno najkasnije 30 dana pre prodaje imovine javnim nadmetanjem, a to nije svesno uradio kako ne bi bila obustavljena "nameštena" prodaja.

Dodaje se da Odbor poverilaca nije postojao od 2016. godine, a da je status člana Odbora poverilaca izgubilo od pet članova tri člana, a stečajni upravnik je svesno propustio da o tome obavesti Privredni sud.

Mrdović je, kako je navedeno, nezakonito imenovao nove članove Odbora poverilaca, bez obaveštavanja suda i Skupštine poverilaca i svesno je propustio da dostavi sudu, stečajnom upravniku i poveriocima kontakt adresu, telefon i elektronsku adresu za komunikaciju članova odbora.

- Odbor poverilaca se nikada od 2016. godine nije sastao niti razmatrao obaveštenje o nameri, planu prodaje, načinu prodaje i rokovima prodaje - navodi se u obrazloženju.

Odbor poverilaca je, kako je istaknuto, ovlašćen da uloži primedbu na procenu vrednosti imovine po Zakonu o stečajnom postupku, a da bi to izbegao, stečajni upravnik (ALSU) je svesno započeo prodaju imovine bez formiranog Odbora poverilaca i po ceni znatno nižoj od tržišne.

Umesto inovirane procene „Beokoneksa“ stečajni upravnik je, kako je navedeno u žalbi, postupao nezakonito i u prodaju je ušao sa procenom vrednosti imovine od 31. decembra 2022. godine koja je tada iznosila 35. miliona evra, a koja bi s obzirom na rast cena nekretnina, pogotovo u poslednjih godinu dana, u ovom trenutku iznosila minimum 42 miliona evra.

- Da bi ostvario protivpravnu imovinsku korist, stečajni upravnik je umesto da pristupi segmentnoj prodaji po funkcionalnim delovima koji su najbolje unovčivi, prodao poslovnu zgradu "Generaleksporta" u celini, čime je namerno i nezakonito došlo do umanjenja prodajne cene i namernog oštećenja poverilaca, a sve zarad ostvarivanja lične, protivpravne imovinske koristi - navedeno je u žalbi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati