Beograd

Direktno.rs

16. 03. 2023. 21:18 5

"Alimentacioni fond doneo bi sigurnost deci i ženama"

"Ne smemo da zaboravimo da je od početka godine devet žena izgubilo život u porodičnom nasilju. Žene koje su žrtve nasilja, često se ne odlučuju da napuste nasilnika, jer su finansijski zavisne od njega. Verujemo da bi zakon o Alimentacionom fondu obezbedio da se smanji nivo nasilja i katastrofalnih posledica, jer bi pružio sigurnost i podršku ženama da ne trpe nasilje", izjavila je potpredsednica gradskog odbora SSP Beograd Ana Gođevac u emisiji "Među nama".

Gođevac je rekla da se Stranka slobode i pravde godinama zalaže za donošenje zakona o Alimentacionom fondu koji bi "trebalo da pruži sigurnost za decu i roditelja sa kojim dete živi, a koju će da obezbedi država".

- Stranka slobode i pravde je predložila svim poslaničkim grupama, da ne bi bilo da je samo naš predlog, iako bi to nama politički gledano i odgovaralo, da budu predlagači. Na žalost, nisu hteli svi to da urade, jer ne žele da potpišu nešto zajedno sa SNS. Tako smo mi podneli predlog sami, a dobili smo potvrdu da će svi podržati ovaj predlog kada dođe do glasanja. Nadamo se da je tako i zaista ne vidimo nijedan razlog da neko za ovo ne glasa. Ovo nije političko pitanje, ovo je život i ovo je nešto što će u mnogome olakšati život roditeljima i deci.

- U Srbiji, na žalost, ne postoji registar samohranih roditelja, pa njihov broj nije jasno definisan. U procesu formiranja alimentacionog fonda, podzakonskim aktima država treba da obezbedi da se takav jedan registar uvede i vodi pri centrima za socijalni rad. To bi trebalo da bude jednostavno, jer sudovi i centri mogu da preklope svoje podatke, što će sistem učiniti efikasnijim - rekla je Gođevac i dodala:

- Novca u budžetu ima. Uz budžetski iznos, u fond bi po našem predlogu ulazio iznos dobijen od prodaje imovine iz krivičnih dela, novčanih kazni, kazni po prihvaćenoj krivici, iz prihoda od igara na sreću i sličnih izvora. Po osnivanju, alimentacioni fond bi naplatom od dužnika mogao da vraća ono što je isplaćeno detetu i bio bi samoodrživ, što je vrlo bitno.

Gođevac je istakla da se, pored zakona o Alimentacionom fondu, nada i usvajanju Zakona roditelj - negovatelj.

- Ovaj zakon bi roditeljima dece sa smetnjama u razvoju u mnogome olakšao život, jer oni svom detetu pružaju podršku 24 sata tokom dana, a ovaj zakon bi im omogućio platu koja bi im pružala materijalnu sigurnost - zaključila je Gođevac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati