Beograd

[ Izvor: N1 ]

30. 01. 2023. 16:05 8

Agencija pokrenula postupak provere Šapićeve vile u Trstu!

Nakon više dopisa televizije N1 Agenciji za sprečavanje korupcije i zahteva da pojasni zašto u kupoprodajnom ugovoru imovine, koji je aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić dostavio 2019. godine, stoji da je vlasnik nekretnine od 150 metara kvadratnih u Trstu, kada u italijanskom katastru piše da je reč o imovini od 399 metara kvadratnih, Agencija je dostavila odgovor koji prenosimo u celosti.

- Javni funkcioneri, između ostalih zakonom određenih podataka, dužni su da Agenciji prijave nepokretnosti u zemlji i inostranstvu na kojima oni, njihovi supružnici ili vanbračni partneri kao i maloletna deca (pod uslovom da žive u istom porodičnom domaćinstvu sa javnim funkcionerom), ostvaruju pravo svojine ili pravo zakupa. Podaci iz izveštaja koji se tiču prava svojine ili zakupa na nepokretnosti imaju karakter javnih podataka, izuzev podataka o adresi na kojoj se nepokretnost nalazi.

Agencija ove podatke – podatke o vrsti, strukturi i površini nepokretnosti kao i vlasničkom udelu i osnovu sticanja, objavljuje na način na koji ih je javni funkcioner uneo u izveštaj o imovini i prihodima, prilikom njegovog podnošenja.
Kako se dokumentacija o osnovu sticanja prava na prijavljenim nekretninama ne dostavlja Agenciji prilikom podnošenja izveštaja, uvid u ovu dokumentaciju Agencija stiče tek kada pokrene postupak provere izveštaja određenog javnog funkcionera. U postupku provere koja može biti redovna (određena Godišnjim planom provere – takođe javno dostupnim dokumentom na internet prezentaciji Agencije) ili vanredna (inicirana navodima iz medija ili sumnjom Agencije da u Izveštaju nisu prijavljeni tačni i potpuni podaci), od javnog funkcionera, ali i drugih organa javne vlasti, se može zahtevati dodatna dokumentacija.

Agencija je u petak, 27. januara 2023. godine, nakon medijskih navoda o imovini javnog funkcionera Aleksandra Šapića pokrenula postupak vanredne provere podnetih izveštaja o imovini i prihodima. Nakon sprovedenih svih radnji i analiza, koje ovaj postupak podrazumeva, uz angažovanje i drugih organa javne vlasti i pravnih lica, Agencija će obavestiti javnost o ishodu ove vanredne provere - zaključuje se u odgovoru Agenciji.Televizija N1 pitala je Agenciju za borbu protiv korupcije između ostalog i da li je javni funkcioner Aleksandar Šapić, nakon izveštaja koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije 19. jula 2022. godine, podneo još neki izveštaj o promeni svoje imovine i ukoliko jeste, kada i za šta konkretno? Preciznije, da li je Šapić Agenciji prijavio nepokretnosti ukupne površine od skoro 400 kvadrata u Trstu, u Italiji u ulici Strada Nuova per Opicina, čiji je vlasnik od 2018. godine?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati