Beograd

[ Izvor: N1 ]

29. 01. 2023. 19:26 6

Ko skriva ugovor o vili u Trstu - Agencija ili Šapić

Kako N1 nezvanično saznaje, aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić 2019. godine dostavio je kupoprodajni ugovor imovine u Italiji Agenciji za sprečavanje korupcije. Agencija sada treba da dopuni svoje saopštenje od prošle nedelje da li ima taj ugovor, da bi javnost u Srbiji mogla precizno da zna na koji način su uneti podaci u izveštaj, pa je greška Agencije ili Šapić zaista nije sve dostavio, poručuju iz Transparentnosti Srbija.

I dalje je na potezu Agencija za sprečavanje korupcije kao institucija od koje građani moraju saznati istinu šta to Šapić poseduje u Trstu i šta je prijavio. Samo ime Agencije pokazuje da je ona ta koja stoji prva na frontu u borbi protiv koruptivnih radnji.

- Zakon eksplicitno kaže – ako imovina nije prijavljena u nameri da se sakrije, onda je to i krivično delo koje se kažnjava od šest meseci do pet godina zatvora. Tu bi trebalo prvo Agencija pa i tužilaštvo da procene da li je bilo namera zataškavanja prikrivanja ili nije - kaže advokat Rodoljub Šabić.

Između Agencije i tužilaštva trebalo bi dakle da postoji saradnja i da se utvrdi da li je Šapić prikrio podatke o imovini još pre pet godina, piše N1.
Kada se pogleda politički aspekt, Šapić je tada bio opozicija, a prema nezvaničnim informacijama, rate za imovinu u Trstu počinje da plaća još 2017. godine i navodno ceo kupoprodajni ugovor 2019. dostavlja Agenciji za sprečavanje korupcije.

- Sudeći prema onome što je objavljeno, moglo bi se zaključiti da je Aleksandar Šapić zaista prijavio imovinu u Trstu, ali onda se otvara pitanje veličine te nepokretnosti jer se u izveštaju sajta agencije navodi da je reč o jedinici od 150 kvadrata a novinari su pisali o znatno većoj kvadraturi, blizu 400 kvadrata - izjavio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Ta kvadratura je navedena i u italijanskom katastru. Iz saopštenja Agencije, međutim, osim adrese u Trstu, nijedan drugi podatak ne poklapa se sa onim iz Italije. Ali, sa pravnog stanovišta, i da je Šapić prikrio imovinu, pitanje je da li sada može nešto da se dogodi osim moralne osude ili možda osećaja moralne odgovornosti.
- Postupak protiv nekog funkcionera po zakonu o sprečavanju korupcije ne može se voditi po isteku pet godina od događaja koji bi bio povod, ta će stvar što se Agencije tiče, najverovatnije otići u zastarelost - naglašava Šabić.

Iako na svom sajtu navode da Agencija prepoznaje značaj i ulogu medija u sprečavanju korupcije...

- Agencija redovno pruža odgovore na pitanja iz svoje nadležnosti, a novinari ih mogu uputiti na posebnoj adresi - poručuju iz agencije.

Na novinarska pitanja u petak nisu odgovarali. Agenciji je N1 zato poslao dodatna pitanja – da li poseduju ceo kupoprodajni ugovor za Šapićevu imovinu u Trstu, koja kvadratura je u tom ugovoru navedena i da li funkcioner mora prijaviti i garaže, šume, pašnjake i livade, odnosno sve što poseduje, ili samo stambene kvadrate.
- Postoji mnogo mogućnosti za neslaganja, i spolja gledano, mi ne možemo znati o čemu se radi, tako da bi Agencija ako je već izašla sa predhodnim saopštenjem da i dopunu i da pomogne javnosti da razume da li je gradonačelnik u potpunosti ispunio svoju zakonsku obavezu ili u nečemu i nije - navodi Nenadić.

I dok čekamo dopunu neuobičajenog saopštenja, setimo se da se ništa nije dogodilo kada je slična situacija bila i sa bivšim gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, ali ni sa tetkom iz Kanade aktuelnog direktora BIA Aleksanda Vulina, a nije loše znati i da direktor Agencije za sprečavanje korupcije ima najveću platu u Srbiji koja iznosi oko 400.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati