Beograd

[ Izvor: BIRN/Vreme ]

26. 01. 2023. 09:28 60

Šapić kupio vilu u Trstu, nije je prijavio Agenciji!

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić poseduje vilu u blizini italijanskog grada Trsta, koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrilo je istraživanje BIRN-a i nedeljnika Vreme.

Kako se navodi u tekstu, kuća koju poseduje gradonačelnik Beograda ima bruto površinu od 399 kvadratnih metara, a paralelno je i vlasnik garaže od 127 kvadrata, kao i parcijalni vlasnik prilaznog puta, ali i šume koja okružuje elitno naselje u italijnskom selu Opičina.

Novinari BIRN-a i Vremena su u registrima Agencije za spečavanje korupcije ustanovili da gradonačelnik nije prijavio ovu nepokretnost čime je prekršen zakon koji obavezuje javne funkcionere da prijavljuju svaku promenu u svojoj imovini.
To je otvorilo još jednu nedoumicu – naime nejasno je poreklo ovog novca imajući u vidu da Šapić Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio da poseduje ikakvu ušteđevinu.

Dodatan problem je i činjenica da je Šapić prilikom kupovine kuće iskoristio poreske olakšice u Italiji koje dozvoljavaju oslobađanje od plaćanja dela poreza za kupovinu prve kuće u nekoj italijanskoj opštini.

Naime, Šapić je ovu poresku olakšicu dobio pošto je imao prebivalište u ovoj opštini. U trenutku kupovine kuće, podsetimo, Šapić je obavljao poziciju predsednika opštine Novi Beograd.
Ovim je otvorena mogućnost da, osim što je prekršio zakon u Srbiji ne prijavivši imovinu, prekršio i italijanske zakone.

U tekstu se navodi da Aleksandar Šapić nije odgovarao na pozive novinara, niti na pitanja koja su mu slali putem mejla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 60

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati