Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

24. 11. 2022. 15:30 7

Javnost BEZ DOKAZA da je rušenje Savskog mosta neophodno

Analize koje bi dokazale da je rušenje Starog savskog mosta neophodno do danas nisu predočene javnosti, kaže za Novu ekonomiju Ksenija Radovanović iz organizacije Nova planska praksa.

Prema njenim rečima, sadržaj prostornog plana područja posebne namene (PPPPN) za projekat "Beograd na vodi" (iz 2015. godine), jasno upućuje da se zadrži postojeći tramvajski most, uz dodavanje zasebnih saobraćajnih traka.

- Rušenje jeste navedeno kao mogućnost, ali je uslovljeno izradom dodatnih konstruktivnih i hidrauličkih analiza koje bi dokazale da je rušenje neophodno, a koje do danas nisu predočene javnosti - navela je ona, a piše Nova ekonomija.

Da podsetimo, Skupština Srbije je nedavno potvrdila Ugovor o kreditu u iznosu do 79.916.833 evra za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta. Kredit je uzet od banke BNP PARIBAS, a osiguran kod "China Export & Credit Insurance Corporation", vidi se iz ugovora.

O sudbini starog Savskog mosta priča se od 2015. godine.

Prema rečima Ksenije Radovanović, nakon usvajanja plana za Beograd na vodi, sprovoden je konkurs "za rekonstrukciju Starog savskog mosta", ali iako je naziv sugerisao zadržavanje, raspis konkursa je jasno upućivao na opciju rušenja koja je i usvojena.

- Na taj način, konkurs je iskorišćen kao sredstvo legitimacije promene prioriteta koji je ugrađen u PPPPN za projekat "Beograd na vodi" i to u procesu u kojem je Grad, nasuprot građana, imao punu slobodu odlučivanja - kaže ona.

Pitanje da li most treba rekonstruisati ili rušiti, prema njenim rečima je pitanje definisanja prioriteta razvoja grada.

- Tu se otvara pitanje postojanja dijaloga o prioritetima, ko učestvuje u tom dijalogu i na koji način se njegovo postojanje i njegovi ishodi saopštavaju javnosti - kaže ona.

Ukoliko se, kako je navela, dijalog o Gradu ne uspostavi kao širok i suštinski, građani će svoje stavove iskazivati na načine koji im jesu dostupni, u javnom prostoru.

- Nezadovoljstvo koje se danas iskazuje u javnom prostoru je posledica lošeg načina na koji se vodi ovaj dijalog. Primer Starog savskog mosta je dobar jer se o sudbini mosta govori od 2015. godina, donošenje odluke uključivalo je nekoliko različitih procesa, a konačan ishod dugogodišnjih procesa je taj da u 2022. godini i dalje znatan broj građana ne zna za plan da se Stari savski most ruši ili otvoreno izražava nezadovoljstvo takvim rešenjem bez prilike da ga druga strana čuje - rekla je ona.

Na pitanje o uklanjanju Starog savskog mosta, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je nedavno rekao da se "ne opterećuje previše sudbinom starog mosta koji će biti uklonjen, jer ga mnogo više zanima novi most", preneo je Beoinfo.

Šapić je naveo i da bi trebalo da "budemo ponosni što ćemo dobiti novi most", naročito ukoliko u isto vreme počne da se gradi planirani tunel od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta.

U februaru 2017. godine objavlljen je javni poziv za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja za rekonstrukciju Starog savskog mosta, kao i za izradu tehničke dokumentacije.

Raspisivanje tog konkursa bilo je predviđeno prostornim planom za projekat "Beograd na vodi".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati