Beograd

Direktno.rs

01. 11. 2022. 12:36 7

SSP: Da li je naslov u tabloidima uvod u rušenje vile?

"Da li je zloslutni naslov u tabloidima "Ukleta kuća u centru Beograda" uvod u rušenje zaboravljene vile u Miloša Pocerca 32? Ovo delo kultnog beogradskog arhitekte Jovana Ilkića, koji je Beogradu dao i među najznačajnijim zdanjima poput Doma Narodne skupštine, kulturno je dobro od 2015. godine, ali je gradska vlast, uprkos zakonskoj obavezi, pustila da propada", navodi se u saopšenju OO Stranke slobode i pravde Savski venac, koje prenosimo u celosti.

"Naizgled slučajno pominjanje ove vile u tabloidima se poklapa sa prelaskom ovog objekta u privatno vlasništvo. U 2021. godini ovu kuću je od države kupila firma "Unoprojekt" u vlasništvu lica povezanih sa imperijom Bojović koji imaju preko 15 firmi, između ostalog "Napred" i "Energoprojekt".

Istorija porodične kuće Ilkića datira iz 1896. godine, a tada se izdvajala kao jedna od najlepših gradskih vila. Pored nje, ovaj arhitekta ostavio je gradu veliki broj stambenih objekata i nekoliko značajnijih reprezentativnih zdanja, poput Doma Narodne skupštine, hotela “Moskva”, kuće Krsmanovića na Terazijama, Oficirskog doma (sadašnji SKC)… Ilkićeva kuća u Resavskoj je već srušena, iako je bila pod posebnom zaštitom i ne smemo da dozvolimo da se to ponovi.

Stranka slobode i pravde Savski venac traži od čelnika opštine da odgovore na pitanja zašto od 2015. godine do danas nisu pokrenuli pitanje uređenja fasade pred beogradskom i republičkom upravom i zašto ovaj objekat nije predložen za javnu namenu, na primer za edukativni centar za decu Savskog venca. Takođe, zahtevamo od opštine Savski venac da ne dozvoli rušenje ove vile, a od Beograda da ista ne može da se menja nikakvim urbanističkim planovima i projektima", zaključuje se u saopšenju Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde Savski venac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati