Beograd

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

06. 10. 2022. 16:55 21

Za šta sve Tužilaštvo tereti Nemanju Stajića

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv bivšeg sekretara Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u Gradskoj upravi grada Beograda Nemanje S. (39) i još dvojice osumnjičenih za zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini.

Istom naredbom, Nemanja S. i još troje osumnjičenih terete se i za očigledno nesavesno postupanje u vršenju službe.

Kako se navodi u saopštenju, zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 3, naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeni su Nemanja S. i zaposleni u geodetskoj organizaciji Jugoprojekt d.o.o. Vlada K. (65), dok se direktor privrednog društva Borpromet doo Vojin O. (56) tereti za podstrekavanje na izvršenje ovog krivičnog dela.

Sumnja se da su od 2015. godine do 19. decembra 2020. godine u Beogradu, Nemanja S. i Vlada K. iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja pribavili PD Borpromet doo imovinsku korist u iznosu od preko milion i po dinara.

Nemanja S. i Vlada K. su ovog četvrtka saslušani u tužilaštvu.

Nemanja S. je na saslušanju, u prisustvu svog branioca, negirao izvršenje oba krivična dela i detaljno izneo svoju odbranu.

Vlada K. je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i takođe dao detaljan iskaz.

Osumnjičeni Vojin O. je izostanak sa današnjeg saslušanja opravdao zdravstvenim razlozima i biće ispitan u drugoj polovini oktobra.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se da je Vojin O. sa umišljajem podstrekao Vladu K. da zloupotrebi javna ovlašćenja u obavljanju geodetskih radova, tako što je lažno prikazao u Katastarsko-topografskom planu od oktobra 2015. godine, postojanje i poziciju šest objekata koji su predmet zahteva za legalizaciju "Borpromet" pred Sekretarijatom za poslove legalizacije i nalaze se u Ulici Gospodara Vučića 171, a koje je označio kao drvene šupe.

Pomenuti objekti nisu vidljivi na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. godine, niti su za njih pribavljeni, niti od Sekretarijata traženi dokazi da su ispunjeni uslovi za ozakonjenje shodno Zakonu o ozakonjenju objekata.

Na osnovu pomenutog plana, Nemanja S. je 25. aprila 2017. godine dao mišljenje da ovi objekti ispunjavaju uslove za ozakonjenje.

Takođe je uputio podnosioca zahteva za legalizaciju - "Borpromet", da u cilju rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao prethodnog pitanja u postupku legalizacije, podnese zahtev za utvrđivanje zemljišta za redovnu upotrebu objekata i formiranje građevinske parcele, a nakon pravosnažnosti rešenja da podnese zahtev za otuđenje gradjevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, što je Vojin O. i učinio.

Vojin O. je tako 9. decembra 2020. godine stekao pravo svojine na zemljištu ispod objekata za koje je zahtevao legalizaciju, iako oni nisu bili u njegovom vlasništvu, niti je iste držao, niti su postojali kako je to navedeno u pogledu površina i pozicija, pa time nisu bili ispunjeni uslovi za kupovinu zemljišta ispod tih objekata od Republike Srbije po ovoj proceduri.

Na ovaj način je PD "Borpromet" doo pribavljena korist u vidu sticanja prava svojine nad zemljištem, koje je u ovoj proceduri proglašeno za građevinsko zemljište ispod lažno prikazanih objekata u pomenutom zahtevu za legalizaciju.

PD "Borpromet" je već dalje prometovao pomenuto pomenuto zemljište.

Saslušanje ostalih osumnjičenih, zbog krivičnog dela Nesavesan rad u službi, zakazano je za drugu polovinu oktobra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati