Beograd

Direktno.rs

10. 09. 2022. 11:26 35

Šapiću, vrati oteti novac Beograđanima

GO Pokreta za preokret je podneo Zahtev gradonačelniku Beograda, Aleksandru Šapiću, za povraćaj novca građanima Beograda oštećenim zbog monopolske cene centralnog grejanja od 2014. do 2022. godine zbog činjenice da su „Beogradske elektrane“ neosnovano, kroz zloupotrebu monopolskog položaja, uz uzvrđivanje cena centralnog grejanja znatno iznad ekonomskih stekle ekstra profit, na štetu korisnika centralnog grejanja.

Ovim je ponovljen zahtev upućen prethodnom gradonačelniku Zoranu Radojičiću ktobra 2020. godine, na koji nikada nismo dobili zvaničan odgovor. Beogradske elektrane su od 2014. do 2022. godine kršenjem Zakona o komunalnoj delatnosti, kroz monopolske cene oštetetile Beograđane, koji se greju preko „Beogradskih elektrana“, za više miliona evra, odnosno u proseku 30 milona evra godišnje i taj novac uplaćivale u gradski budžet, sa namenom opšte potrošnje - piše još u saopštenju Pokreta za preokret.

Dalje se navodi:

Na osnovu analize koju smo napravili, a koja je sačinjena na onovu javnih podataka, dobit JP „Beogradske elektrane“ samo u poslednjih osam godina, „Beogradske elektrane“ su vlasnicima stana od 80 m2 neopravdano uzele 320.000 dinara, odnosno 2.700 evra. Vlasnicima stanova od 40 m2 oteto je 160.000 dinara, odnosno 1.350 evra. Nezakonit profit završio je u gradskom budžetu.

Prema Zakonu o javnim preduzećima cilj osnivanja preduzeća nije sticanje dobiti, već obavljanje komunalnih usluga u cilju zadovoljavanja interesa i potreba građana. Cena ne sme da sadrži profit, jer je to karakter privrednih društava, koja se sa tim ciljem osnivaju. Do sada niko nije osporio finansijske podatke koje iznosimo, niti opravdanost našeg zahteva. Odluka pređašnjeg gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića bilo je ignorisanje zahteva, čak i nakon blokade zgrade gradonačelnika koju je organizovao Pokret za preokret. Stav novog gradskog rukovodstva možemo videti iz namere da se umesto vraćanja otetog novca Beograđanima uskrati grejanje, odnosno da se grejna sezona skrati. Ovo je vrhunski cinizam gradske vlasti, koja pripada istim strankama, kao i prethodna – SNS-a i SPS-a.

Od zahteva nećemo odustati. Na to nas obavezuju potpisi hiljade Beograđana, a sledeću akciju nećemo najavljivati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati