Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs

19. 07. 2022. 14:51 2

Uništio lokalitet Usek, utvrđeno kulturno dobro

Neolitski lokalitet Usek na Banjici, koji je utvrđeno kulturno dobro, uništen je od strane nesavesnog investitora, koji je nastavio gradnju iako je građevinska inspekcija naredila obustavu.

- Neolitski lokalitet Usek, Banjica, utvrđeno kulturno dobro, ovih dana. Bukvalno je iščupano oko 300 kubika konteksta, tri horizonta neolitskih kuća. Savesni građani su prijavili Muzeju grada Beograda, kolege iz MGB su izašle na teren, snimile, sačinile izveštaj. Potom je MGB sve to prijavio gradskom Zavodu i građevinskoj inspekciji.

Građevinska inspekcija naredila obustavu radova, stavila trake i rešenje, investitor nastavio za vikend. Zavod nije bio na terenu. Krivične prijave ni zavod ni inspekcija nisu (za sad) podneli. Investitor nepoznat(?), dozvole za gradnju izgleda ni nema. Nastavak sapunice sledi... - napisao je Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva na Fejsbuku.
Lokalitet Usek je jedno od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Srbiji. Zahvaljujući nemaru investitora stradale su vinčanske figurine, posude, prvi metalni predmeti urađene ljudskom rukom u Evropi od pre sedam milenijuma.

Umesto u muzeju, dela kulture završila su ispod točkova bagera...

Srpsko arheološko društvo izdalo je priručnik "Kako sačuvati arheološko nasleđe", koji je namenjen za lokalne samouprave, planere, donosioce odluka i druge zainteresovano, kako se ovakve stvari ne bi u budućnosti dešavale.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Objašnjenje

Zoran Živković [28.09.2022.]
Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

Živog me nećete uhvatiti