Beograd

Direktno.rs

12. 06. 2022. 11:10 97

Šapić gradonačelnik Beograda!

Iako je šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković najavio da će ime kandidata za gradonačelnika saopštiti u roku od 48 sati, ono je već poznato. To je Aleksandar Šapić, dosadašnji predsednik opštine Novi Beograd.

Da je tako, postalo je jasno kada je Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", podnela ostavku na mesto odbornika, a odbornički status je preduslov za izbor na funkciju gradonačelnika. Zdravkovićeva je uz Šapića bila najozbiljniji kandidat za ovu funkciju.

Tako će Aleksandar Šapić uspeti u onome što je naumio i zbog čega je i prešao u SNS - postaće gradonačelnik Beograda.

Na putu do funkcije morao je da pobedi otpor u gradskom odboru SNS-a, ali i Gorana Vesića. I jedno i drugo nije bilo lako, ali je Šapić uspeo i ostvariće cilj kome je posvetio i čijem je ostvarenju podredio poslednju deceniju života.

Njegovim izborom, Beograd će dobiti gradonačelnika koji ima ogromnu volju i želju da se dokaže, koji autokratski upravlja bez preteranog uvažavanja saradnika. Dobiće i još jednog gradonačelnika koji ima prepisan, odnosno problematičan doktorat. Ali pošto je jasno i po slučaju "Mali" da to većini ne smeta, onda ni ovde to neće predstavljati problem.

Izbor Šapića kao kandidata koalicije SNS-SPS nije preterano iznenađenje osim možda za delove opozicije, koja je prethodna dva meseca energiju koristila uglavnom za napade na Dragana Đilasa zbog razgovora sa Vučićem i dogovora da se održe novi izbori u decembru ili martu. Iako je Đilas pozivao da opozicija sedne i dogovori zajedničke uslove pod kojim bi se održali ti izbori, do toga nije došlo.

Uz standardno ponavljanje da ne mogu o novim izborima da se dogovore Vučić i Đilas, a da oni ne žele da razgovaraju sa liderom naprednjaka, opozicija se opredelila da čeka i promišlja. Mesec dana su ponavljali priču da treba sačekati institucije. Kad su institucije potvrdile da je odnos 56:54 nastavili su sa pozivima na čekanje.

Tako Ne davimo Beograd već mesec dana ponavlja da treba sačekati da se vidi da li vlast zaista ima većinu. Poslednji put je takvu izjavu dao dan pred glasanje Dobrica Veselinović, iako je to bilo jasno još pre 45 dana posle rezultata ponovljenih izbora na četiri biračka mesta u Beogradu, kada su Ujedinjeni za pobedu Beograda ostali bez jednog mandata jer su pozvali da se glasa za Borisa Tadića.

Narodna stranka predstavljena kroz šefa odborničke grupe Miloša Pavlovića je u petak saopštila da nije jasno ko će biti koalicioni partner SNS-a i da to zavisi od uvođenja sankcija, aludirajući da SSP može da zameni SPS. U trenutku kada je Pavlović izgovarao ove reči već je bilo poznato da će Nikola Nikodijević iz SPS-a biti izabran za predsednika skupštine na predlog koalicije SNS-SPS.


Nada, Dveri i Zavetnici nisu glasali za Nikodijevića. Jedni će reći da je to zato što su opozicija. Drugi da jednostavno nije bilo potrebe da se sada otkrivaju.

Za nekoliko dana će izborom Šapića ovaj izborni proces biti završen. Sledeći je realno da bude započet krajem godine, uz izbore koji bi se održali u martu. Uz ovakvo ponašanje opozicije nije realno očekivati neke velike promene u raspoloženju građana.

Sa druge strane, ostaje da se vidi da li će se Vučić povući pre toga sa mesta predsednika SNS-a ili ne, kao i da li će doći do bilo kakvih promena na medijskoj sceni Srbije, što bi, naravno, uticalo na rezultate izbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 97

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati