Beograd

[ Izvor: N1 ]

03. 12. 2021. 12:13 20

U Beogradu većina birača za opoziciju

Građani Srbije su većinski za dogovor opozicije, ali ne i za izlazak u jednoj ideološki raznorodnoj koloni, pokazalo je novembarsko istraživanje javnog mnjenja Demostata koje je danas predstavljeno u beogradskom Medija centru. Prema istraživanju, većina opredeljenih birača u Beogradu je za opoziciju.

Prema istraživanju Demostata, kada su u pitanju izbori za Skupštinu Beograda, na uzorku za Beograd, 46% za vlast, 54% za opoziciju. „Ali to ne znači da će opozicija da pobedi, jer u toj opoziciji ima 10% glasova koji su bačeni – odnosno partije ne mogu da pređu cenzus“, naveo je sociolog Srećko Mihajlović na predstavljanju rezultata, prenosi N1.

To ipak ne znači da kad bi se sve opozicione partije ujedinile, da bi pobedile SNS, jer građani su većinski za dogovor opozicije, ali ne i za jednu kolonu, navodi on, objašnjavajući da je to zbog raznorodnih ideoloških opredeljenja koje ne bi dovelo do sinergije. Sa druge strane, kaže, pristalice naprednjaka insistiraju na jednoobraznosti mišljenja i na sabornosti.

Što se tiče Srbije, 55% za vlast, 45% protiv vlasti.

Prema istraživanju, partije oko SSP, DS, NS i PSG imaju oko 16%, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Nebojša Zelenović 9%, DSS, POKS 7%, Dveri, Zavetnici 5%, a ostali 8 odsto.

Istraživanja javnog mnjenja obavljena su, ističe se, pre protesta, a istraživači su naveli da trećina građana Srbije podržava proteste.

U istraživanju nisu pitali za koju koaliciju ćete glasati, jer nije bilo koalicija u vreme sprovođenja istraživanja, navodi reporterka N1. Pristalice izbora su klasifikovane u verovatne koalicije.

Istraživanje, zbog pandemije, nije obavljeno terenski, već telefonski. Telefonska istraživanja nisu pouzdana kao razgovor licem u lice, postoji ustručavanje od priznavanja istine u telefonskom razgovoru i sagovornici više govore poželjno mišljenje, istaknuto je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati