Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

22. 11. 2021. 13:42 33

Završen protest na Makišu, sledeći za nedelju dana (VIDEO)

Radovi na izgradnji metroa na Makišu započeti su danas, a u okolini gradilišta nalazilo se veliki broj policijskih patrola i policajaca u civilu. Građani su na protestu protiv zagađenja vodoizvorišta na Makišu blokirali put na sat vremena. Protest je završen, dok su mašine nastavile sa radom. Bageri kopaju, kamioni odlažu zemlju, a od okupljenih je ostao samo frulaš i nekolicina aktivista.

Policijske patrole nalazile su se u okolini Makiškog polja, dok je bio primetan i veliki broj policajaca u civilu. Prosustvovali su  predstavnici Stranke slobode i pravde Beograd na čelu sa Milom Popović, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnici "Dveri", Dejan Jovanović iz "Bitke za Košutnjak, predstavnici Demokratske stranke zajedno sa predsednikom Zoranom Lutovcem i potpredsednikom Branimirom Jovančićevićem, ak o i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović. Predsednika stranke Zajedno za Srbiju Nebojšu Zelenovića je dvoje okupljenih zaustavilo ispred kamiona.

Nakon kratke pauze jedan od bagera nastavio je sa kopanjem. Za sada nema kolona vozila jer je policija prethodno preusmerila saobraćaj. Prisutni su i arhitekta Dragoljub Bakić, kao i aktivistkinja Aida Ćorović.

Vozila ponovo prolaze ulicom koja je bila blokirana, policija je zamolila okupljene da se pomere na trotoar. Pojedini okupljeni zaigrali su kolo, među njima arhitekta Dragoljub Bakić.

Mila Popović iz SSP-a rekla je da smo smo izgubili godine i da smo imali 2012. godine projekat metroa, a da je sadašnja gradska vlast htela da nađe način da stavi sebi novac u džep, da uzme novac na uštrtb građana, da oni zarade. Navodi da danas imamo mnogo skuplji projekat koji, kako ističe, neće rešiti saobraćakne probleme, koji će ostaviti veće delove grada bez mogućnosti da koriste metro i što je najgore, kretaće sa vodoizvorišta u Makišu. Imali su gotov, serviran projekat metroa, odustali su od njega, osam godina smo izgubili, danas bi se vozili prvom linijom, ne bi bili ovde, navodi ona. "Osam godina su tražili način kako da zarade i novac građana stave u džep, a sve samo za njihov lični profit i njihovih investitora koji planiraju ovde i izgradnju poslovno-stambenog kompleksa  za 33.000 ljudi ", kaže za N1.

Ona navodi da su ovaj projekat projektovali političari. "(zamenik gradonačelnika Beograda) Goran Vesić je rekao da je na stoitine stručnjaka učestvovalo, a nije rekao nijedno ime. Mi smo se pitali koji su to stručnjaci rekli da metro ne treba da ide pored glavne autobuske ili glavne železničke stanice, da ne treba linije da se ukrštaju na Trgu Republike… Oni su ovim projektom metroa srušuili sve što je u svetu navuka rekla o metrou", navela je Popovićeva.

Okupljeni su najavili da će sledeći protest biti u opet u ponedeljak.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković pozvala je građane, stranke i organizacije da se udruže u borbi protiv namere vlasti da gradnjom metroa i stambenog naselja na Makiškom polju uništi vodoizvorište kojom se glavni grad snabdeva pijaćom vodom.

- Pozdrav sa Makiša. Policija spremna da čuva bagere. U pozadini je nekoliko marica - napisao je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

Okupljeni su nosili parole, a na jednoj od njih piše "Tuđe nećemo, svoje ne damo".

Iz "Bitke za Košutnjak" su naveli da su zakazali okupljanje i za dan svečanog otvaranja radova.

Veliki broj građana došlo je na protest na Makiškom polju, gde su bageri počeli da rade na prvim iskopavanjima za beogradski metro. Na protestu su se pojavili i predstavnici većine opozicionih stranaka.

U borbi za očuvanje vodoizvorišta učestvale su sve relevantne opozicione stranke, želeći da sačuvaju životnu sredinu i zdravlje svih Beograđana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati