Beograd

Dragoljub Zamurović [ Izvor: FOTO: Dragoljub ZamuroviĆ ]

12. 10. 2021. 06:51 0

Sećam se: Beograd - Mart 2011. godine

Celog života verao sam se po beogradskim krovovima radi fotografisanja iz tog neuobičajenog ugla koji je meni vrlo drag. Te “šetnje” naročito su bile intenzivne u vreme dok sam radio fotografije za monografiju “Moj Beograd”.

Najinteresntniji niz povezanih krovova nalazi se u samom centru. Možete se popeti na jedan krov u Kolarčevoj ulici i onda, prelazeći sa jednog na drugi krov, preko Terazija, Trga Nikole Pašića i Dečanske, stići skoro do ulaza u tunel.

Morao sam da budem vrlo oprezan kako se ne bih sapleo o neku staru antenu, raspale oluke, razne žice, flaše, cevi, gume od automobila, šporete, frižidere i sav mogući otpad koji sam tamo zatekao. To mi je toliko iznerviralo da sam odlučio da napravim snimak tog đubreta u prvom planu sa Terazijama u pozadini. Želeo sam da upozorim ljude koji prolaze centralnim beogradskim ulicama da budu veoma oprezni jer svaki jači vetar može da im sruči svašta na glavu.

Uradio sam jednu ogromnu fotografiju i izložio je na izložbi ULUPUDS-a u Knez Mihailovoj ulici. I stvarno, mnogi sugrađani koji su je videli, bili su više nego šokirani onim što im stoji nad glavom.

Ali, ja sam pravi šok doživeo mesec dana posle izložbe, u martu 2011. godine, kada sam se opet popeo na isto mesto da bih nešto snimio. Sve što je bilo na tim krovovima je jednostavno nestalo. Neko je to detaljno počistio. Ne znam da li je to bio rezultat moje fotografije koju je neko odgovoran video, ali Beograd je u tom trenutku u mojim očima dobio neki poseban sjaj.

Nažalost, devastiranje grada i čitave Srbije počelo je opet posle 2012. godine i sva je sreća da sam završio svoju knjigu pre toga, jer ovako sistematski uništen grad ne zaslužuje da se o njemu danas pravi bilo kakva monografija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati