Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

11. 10. 2021. 19:14 1

Gradu Beogradu nova milionska uplata iz budžeta

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik Goran Vesić, koji ima kancelariju na točkovima, uveliko se nalaze u kampanji, a dotle prestonica Srbije očigledno ima problema sa finansijama. Jer, kako drugačije objasniti novu uplatu od više od tri miliona evra, koliko je Beogradu odobreno iz budžetskih rezervi.

Uprkos tvrdnjama, pre svega zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da prestonica stoji odlično, Beograd je iz republičkih budžetskih rezervi od početka godine do danas dobio najmanje 8,3 miliona evra.

Prema podacima koji su objavljeni u Službenom glasniku, Beogradu je odlukom Vlade Srbije koju je potpisala premijerka Ana Brnabić, dodeljeno 390 miliona dinara ili oko 3,3 milion evra.

- Sredstva rezerve, raspoređuju se Ministarstvu finanisja na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti - navodi se u obrazloženju odluke usvojene na sednici 7. oktobra.

Prethodno je u aprilu Vlada Srbije na ime transfera gradu Beogradu uplatila 360 miliona dinara, takođe zbog ugrožavanja likvidnosti.

Slično obrazloženje objavljeno je i u martu kada je, ponovo iz sredstava tekuće budžetske rezerve, uplatila gradu Beogradu 240 miliona dinara ili oko dva miliona evra. Iako se i tada kao razlog navodilo "izvršavanje obaveza", a iz razloga, "koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti", Vesić je izjavio da je taj novac uplaćen za uređenje fasada u Beogradu.

Zbog te finansijske injekcije, Vesić se tada zahvalio Vladi Srbije, ali i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji sa tim ne bi trebalo da imam ikakve veze.

Budžetske rezerve već godinama predstavljaju izvor sredstava koja se dele za različite namene lokalnim samoupravama, uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom.

Problem kod dodele ovih sredstava je i što u odlukama o davanju pomoći ne stoji i čemu je zaista namenjena. na taj način se novac građana troši netransparentno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas