Beograd

I. M.

31. 07. 2021. 18:55 17

Građani Krnjače: Smrad je nesnosan! Vučiću, održi obećanje

Osećam se zapostavljeno kao stanovnik Krnjače u odnosu na druge delove Beograda, zato što plaćamo porez kao i svi drugi, plaćamo kazne kao i svi drugi, a nemamo ono što nam je najosnovnije. Živimo u ambroziji, travi koju niko ne kosi, sami skupljamo novac za cisterne za odvoženje fekalnog otpada. Osećamo se kao taoci. Ako sam vidljiva za državu samo kroz plaćanje poreza, tako želim da budem vidljiva da mi obezbedi najosnovnije: kanalizaciju, čišćenje ulica, jer sami čistimo ulice od snega, prskanje komaraca, javnu rasvetu - kaže za Direktno.rs, Gordana Ilić Todorović, stanovnica beogradskog naselja Krnjača, povodom problema sa izlivanjem fekalne kanalizacije, zbog čega se već danima oseća nesnosan smrad u Beogradu.

Problem je nastao u naselju Gemax, čiji investitor je bilo preduzeće "Novi rasadnici", koje je izgradilo zatvoren sistem kanalizacije sa dva postrojenja: biodiskom i biopurom, da bi prečišćavali fekalni otpad. Firma je 2017. godine, otišla u stečaj, a od 2011. nisu predali nacrte vodovoda i kanalizacije Gradu Beogradu, sa kojim su napravili dogovor da ovo naselje pređe u održavanje od strane grada. Od tada o ova dva postrojenja niko ne vodi računa.

- Gospodin Vesić je tada bio sa predsednikom opštine Jovičićem, na sastanku sa direktorkom "Rasadnika", gde je načelno dogovoreno da nas preuzima Grad Beograd kada se reše pravna i imovinska pitanja. Problem je eskalirao ove godine u martu, kada smo imali prvo izlivanje (fekalno jezero) na jednom od postrojenja. Obratili smo se svim medijima, alarmiran je i Grad - kaže Ilić Todorović.

Dragomir Petronijević, član Gradskog veća, je postavljen da reši situaciju.

- On je krenuo malo više da se bavi ovom problematikom. U međuvremenu se dešava da preduzeće "Novi rasadnici" izlazi iz stečaja i 12. juna su organizovali sastanak, gde smo pozvani i mi kao predstavnici građana. Tu je rečeno da je direktor u restruktuiranju saglasan da nas "pokloni" Gradu Beogradu, tačnije, da se napravi ugovor između "Novih rasadnika" i Grada Beograda - nastavlja Ilić Todorović i dodaje:

- Morali smo da sačekamo registraciju direktora u APR-u, što se desilo prošle nedelje, a gospodin još nije dao svoj pristanak na to, a mi od srede imamo na drugom postrojenju istu situaciju kao iz marta meseca - fekalno jezero, izlivanje fekalnog otpada na ulicu i smrad koji se širi na 40+ stepeni.

Ona izjavljuje da se Petronijević odazvao njenom ponovnom pozivu i da cisterne od srede rade na defektaži, dok bi u ponedeljak trebalo da se radi na otklanjanju začepljenja kao i na prvom postrojenju.

- Levoj obali Dunava je hitno potrebna kanalizacija. Borča je jednim delom ima, jednim delom nema, Kotež isto, Krnjača nema kanalizaciju, sve su kuće na septičkim jamama, sem našeg naselja gde imamo zatvoren sistem kanalizacije. Bilo bi fino kada bi se održalo obećanje Aleksandra Vučića da se napravi kanalizacija - konstatuje Gordana Ilić Todorović.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je 15. jula prisustvovao otvaranju Zdravstvene stanice Borča u okviru Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” Palilula i tom prilikom, po drugi put, obećao stanovnicima ovog beogradskog naselja kanalizaciju.

- Kad sam bio ovde i u Krnjači rekao sam da ćemo graditi i zdravstveni centar, vrtić, a sada ćemo i kanalizaciju - rekao je Vučić dodavši da je "naša obaveza da to konačno uradimo". Istu stvar je obećao i 2019. godine, prilikom poplava koje su pogodile ovo naselje.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati