Beograd

Direktno.rs

27. 07. 2021. 11:55 21

Stanari urušenih domova: RTS obmanjuje građane

RTS i Vlado Sekulić doveli su građane Srbije u zabludu nakon gostovanja pomenutog gospodina u Beogradskoj hronici 26. 7. 2021 godine. Tema razgovora bili su događaji u kojima je došlo do oštećenja stambenih objekata nakon intervencija građevinskih ili drugih službi, a pre svega u Vidovdanskoj ulici na Vračaru nedavno i u Novogradskoj ulici u Zemunu pre tri godine, piše u saopštenju stanra Novogradske i Dobanovačke ulice.

 

U saopštenju između ostalog piše:

Pre svega zašto su vrata RTS-a i Beogradske hronike odavno zatvorena za građane Novogradske i Dobanovačke ulice? Zašto medijska kuća, koja treba da bude javni servis svih građana, u goste zove samo predstavnike vlasti u gradu? Gospodin Vlado Sekulić nije odgovorio na najvažnija pitanja, a u vezi sa nastalom situacijom i time je sve gledaoce doveo u zabludu.

RTS izveštava: "Građani su tvrdili da je Beogradski vodovod odgovoran za oštećenje".

Građani ne tvrde, već su angažovali licencirane sudske veštake različitih profila da utvrde uzrok nastalog oštećenja, a između ostalog i veštaka hidrogeološke struke sa višedecenijskim iskustvom. S druge strane Gradski zavod za veštačenje je u ovom slučaju angožovao samo stručnjake iz oblasti građevinarstva. Izveštaj veštaka, koje su angažovali građani, nedvosmisleno ukazuje da je jedini krivac Beogradski vodovod i kanalizacija.

Gospodin Vlado Sekulić uporno pominje "negativni priraštaj Novogradske ulice i atmosferske padavine", aludirajući na prirodni pad Novogradske ulice od ulice Cara Dušana do Dobanovačke. Tačno je, Novogradska ulica nije imala kišnu kanalizaciju, ali je upravo taj prirodni pad koritom asfalta odvodio kišnicu u Dobanovačku ulicu koja ima kišnu kanalizaciju i nikada nije dolazilo do zadržavanja te vode u ulici. S druge strane, direktoru zavoda bi bolje bilo da se drži svoje profesije jer njegova priča da kišnica sa asfalta, u ulici koja ima prirodni pad, može da prodre do dubine od 2,5 metra i podlije temelje je u najmanju ruku smešna. Pa i na ravnoj livadi se zemlja zasiti vodom posle 15 minuta kiše i ostane na površini. 

Gradski zavod kaže u izveštaju da su "krivi" voda i les, ali se ne zna tačan izvor ove vode. Da li je iko u Zavodu izračunao kolika je količina vode mogla da se izlije u porozno lesno tlo od trenutka pucanja glavne vodovodne cevi, pod izuzetno velikim pritiskom, pa do intervenicje BVK-a, a znamo da je prošlo najmanje 7-8 sati.

Najvažniji događaj za nastalu štetu bilo je ispumpavanje mulja sa mesta pucanja cevi jer je upravo zbog neadekvatnog obezbeđenja mesta havarije i višesatnog ispumpavanja mulja i došlo do pomeranja tla. Na sreću, stanari su sačuvali sve dokaze u vidu fotografija da je šteta nastala iznenadno (a ne postupno kako se navodi) i odmah nakon intervencije BVK i koja je trajala do kasno u noć uz sve probleme zbog trule vodovodne instalacije.

Gospodin Vlado Sekulić se poziva na obilne kiše u tom periodu. Da li su veštaci Vašeg Zavoda zatražili izvod Hidrometorološkog zavoda za taj period? Nisu, ali veštaci koje su stanari angažovali jesu i oni pokazuju da kiša u tom periodu i nije bilo.

Stanari poseduju dokaze (fotografije i video materijal), prikupljene u toku zamene 70 metara glavne vodovodne cevi, koji svedoče o jako lošem stanju vodovodne infrastrukture u Novogradskoj ulici. Gotovo svaki drugi prikljačak na glavnom vodu je cureo i godinama natapao porozno lesno tlo.

Da li gospodin Vlado Sekulić može da odgovori na pitanje koliko je verovatno da će kišnica u ulici koja ima prirodni pad prodreti do 2 metra dubine i napraviti štetu, ili je malo logičnije da će se to desiti kada pukne glavna vodovodna cev pod pritiskom i nalazi se na 2 metra dubine? 

Gospodin Vlado Sekulić je zajedno sa čelnim ljudima grada uveravao građane da se ne obaziru previše na izveštaj Zavoda jer će Grad sigurno rešiti ovaj problem i da je zamenik gradonačelnika gospodin Goran Vesić dao čvrste garancije da će problem biti rešen. Kako se ta priča na kraju pretvorila u tvrdnju da Grad nema zakonski osnov da reši problem u ovom slučaju. Koja je to viša sila koja bager i gradilište klasifikuje kao prirodnu katastrofu i daje Gradu Beogradu zakonski osnov da reaguje novcem iz budžeta u slučaju rušenja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru.

Pozivamo RTS da preispitaju svoju ulogu javnog servisa jer javni servis treba da radi u službi svih građana ove zemlje i da štiti njihove interese i zakonom garantovana prava. Vi ste javni servis, a ne javno glasilo vladajuće strukture na svim nivoima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati