Beograd

13. 05. 2021. 08:42 10

Zašto se Vesić tek sad setio "zelenog novca"?

Dobro je da je Goran Vesić najzad shvatio da postoji “zeleni novac”, odnosno fondovi Evropske unije koji daju subvencije za projekte usmerene ka rešavanju problema životne sredine. Stranka slobode i pravde već dve godine insistira na tome da se projekti tretiranja otpada i otpadnih voda realizuju uz pomoć upravo tih fondova, koji sufinansiraju do 85% troškova - stoji u saopštenju Mile Popović, predsednicea Stranke slobode i pravde Beograd.

Dalje se navodi:

Da se tako radilo, tretiranje otpada bi umesto 1.5 milijardi evra, koliko će koštati spalionica, Beograđane koštalo nekoliko stotina miliona. Umesto toga, umesto uštede na sistemu za preradu otpadnih voda u vrednosti nekoliko stotina miliona evra, Beograđani će uštedeti samo 3 miliona evra u novom tenderu za nabavku 100 zglobnih autobusa!

Što se tendera za autobuse tiče, od koga je Vesić odustao, neverovatna je činjenica da je pripreman mesecima, da je trajao dva meseca, ali tek dva dana pred istek roka za podnošenje ponuda se Vesić setio “zelenog novca”. Ne deluje da je to jedini razlog. Da li je možda razlog za odustajanje nemogućnost „nacrtanog“ turskog proizvođača da dostavi ponudu u roku?

Po našim saznanjima i dalje postoji mogućnost da će u novom postupku Beograd ipak kupiti autobuse na gas od turskog BMC preko finansijskog lizinga i da će se dodeliti ugovor o javnom privatnom partnerstvu za prodaju gasa privatnoj firmi iz Srbije. U takvom scenariju turski BMC, čiji je vlasnik blizak Erdoganu, bi ipak isporučio autobuse, domaća firma bi isporučivala gas, a banka bi dobila svoj deo zarade. Svi partneri bi imali ekstroprofit, a Beograđani bi ostali praznih džepova - stoji na kraju saopštenju Mile Popović, predsednice Stranke slobode i pravde Beograd.

Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]

Uzbudljiva trka

Gde ćete provesti predstojeće praznike?