Beograd

Direktno.rs

13. 05. 2021. 08:42 10

Zašto se Vesić tek sad setio "zelenog novca"?

Dobro je da je Goran Vesić najzad shvatio da postoji “zeleni novac”, odnosno fondovi Evropske unije koji daju subvencije za projekte usmerene ka rešavanju problema životne sredine. Stranka slobode i pravde već dve godine insistira na tome da se projekti tretiranja otpada i otpadnih voda realizuju uz pomoć upravo tih fondova, koji sufinansiraju do 85% troškova - stoji u saopštenju Mile Popović, predsednicea Stranke slobode i pravde Beograd.

Dalje se navodi:

Da se tako radilo, tretiranje otpada bi umesto 1.5 milijardi evra, koliko će koštati spalionica, Beograđane koštalo nekoliko stotina miliona. Umesto toga, umesto uštede na sistemu za preradu otpadnih voda u vrednosti nekoliko stotina miliona evra, Beograđani će uštedeti samo 3 miliona evra u novom tenderu za nabavku 100 zglobnih autobusa!

Što se tendera za autobuse tiče, od koga je Vesić odustao, neverovatna je činjenica da je pripreman mesecima, da je trajao dva meseca, ali tek dva dana pred istek roka za podnošenje ponuda se Vesić setio “zelenog novca”. Ne deluje da je to jedini razlog. Da li je možda razlog za odustajanje nemogućnost „nacrtanog“ turskog proizvođača da dostavi ponudu u roku?

Po našim saznanjima i dalje postoji mogućnost da će u novom postupku Beograd ipak kupiti autobuse na gas od turskog BMC preko finansijskog lizinga i da će se dodeliti ugovor o javnom privatnom partnerstvu za prodaju gasa privatnoj firmi iz Srbije. U takvom scenariju turski BMC, čiji je vlasnik blizak Erdoganu, bi ipak isporučio autobuse, domaća firma bi isporučivala gas, a banka bi dobila svoj deo zarade. Svi partneri bi imali ekstroprofit, a Beograđani bi ostali praznih džepova - stoji na kraju saopštenju Mile Popović, predsednice Stranke slobode i pravde Beograd.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati