Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

03. 01. 2021. 11:27 3

Ko preživi Vesićeva poskupljenja - pričaće

Nakon nekoliko talasa epidemije koronavirusa, dolaskom Nove godine Srbiju i Beograd su zahvatili i talasi poskupljenja.

Novogodišnja čestitka Grada Beograda upućena stanovnicima prestonice upakovana u veće namete, jer se spomenici, gondole, jarboli i fontane moraju odnekud finansirati, a kako drugačije nego kroz račune koje svi plaćamo.

Porez na imovinu

Povećaće se iznosi poreza na imovinu koji uveliko plaćamo, te će tako ovaj namet u Beogradu porasti za oko šest odsto, što je nastavak politike koju je gradska vlast uvela još od 2014. godine, o čemu je govorio i Centar za lokalnu samoupravu

- Smanjenje deficita u budžetu, koji se logično očekuje zbog epidemije korone, treba postizati snižavanjem operativnih troškova gradske uprave, otkazivanjem sumnjivih usluga po ugovoru, kao i odustajanjem od besmislenih projekata kao što su jarboli, mini fontane i gondola - naveli su iz ove organizacije.

Poskupljenje vode

Od januara za Beograđane je skuplja i voda. Naplata ide preko "Infostana", a cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača, biće, kako navode u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", povećana za pet odsto od prvog dana 2021. godine.

Cena kubnog metra isporučene vode za domaćinstva i sportko-rekreativne centre biće 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za stavku "ostali potrošači" cena vode biće 98,40 dinara, a za kanalizaciju 52,95 dinara.

- Potpuno je nejasno zašto Beogradski vodovod, za manje od godinu i po dana, već drugi put podiže cenu svojih usluga, pogotovo imajući u vidu da je ovo preduzeće beležilo neto dobit i pre ovih poskupljenja. Ona je u 2019. godini iznosila 19 miliona dinara, a ranijih godina i mnogo više - poručuju iz CLS.

Povećani troškovi odvoženja smeća

Inače, računi Infostana za Beograđane su krajem prošle godine postali veći - za novembar je porastao trošak odvoženja smeća. Tako domaćinstva već plaćaju ovu uslugu dinar više po kvadratu - 6,6 dinara, dok je poskupljenje za ostale bilo 2,6 dinara po kvadratnom metru. Poskupelo je i za paušalce.

Tako ukratko izgleda prvi talas poskupljenja, ali imajući u vidu isksutva od ranije, neće se mnogo vremena proći i do drugog talasa. Gondola i jarobol još uvek nisu postavljeni, niti je Stari savski most premešten u park Ušće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati