Beograd

Direktno.rs

04. 12. 2020. 09:33 1

"Izgradnja stanova na Makiškom polju - posledice katastrofalne"

Nije više nikakva tajna da je u Beogradu ekološka katastrofa. Građani su odavno svesni ekoloških problema koje vlast neće da rešava: deponija u Vinči, pomor ribe i trovanje reke Save u Čukaričkom rukavcu, izlivanje otpadnih voda iz livnice u Bariču, uništena Ada Huja (posečeno drveće, deponija i Mirijevski fekalni kolektor), seča drveća na Kalemegdanu, Košutnjaku, Novom Beogradu i drugim opštinama, na stotine deponija... Zbog zagađenja vazduha Beograd je i zvanično postao najzagađeniji grad na svetu, tu je i zakopan opasan otpad na više lokacija, afere sa ugljarskom mafijom... Ova vlast sve to već osam godina ignoriše - stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Pored svih navedenih ekoloških problema, Beograđani sada imaju i jedan novi - VODOIZVORIŠTE MAKIŠKO POLJE. Gradske vlasti planiraju da tu izgrade stambene komplekse a 425 hektara poljoprivrednog zemljišta da prenamenuju u građevinsko zemljište. Zatim će izmestiti postrojenje "Bele vode", koje služi za prečišćavanje pijaće vode! Bogoljub Karić je najavio još 2017. godine izgradnju Tesla grada na ovoj lokaciji koju je odobrila gradska vlast.

Posledice će biti katastrofalne. Kao prvo, uništavaju se reni bunari i podzemne vode kroz koje se voda sliva sa okolnih brda, odakle dva miliona građana Beograda dobija pijaću vodu. Drugo, ovakva prenamena poljoprivrednog zemljišta je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Ni dokumentacija ne sadrži potrebnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Treće, ugrožava se rad postrojenja za prečišćavanje pijaće vode na Vodoizvorištu Makiš, sa kojeg 80% građana Beograda dobija pijaću vodu!

I šta posle? Odakle će građani da dobijaju pijaću vodu? Nažalost, gradske vlasti se ponašaju kao da je svaka ugrožena lokacija njihova privatna svojina sa kojom mogu da rade šta hoće. Građani Beograda su s razlogom bojkotovali lažne izbore na kojima je glasalo svega 35-38% građana (uključujući doseljene iz unutrašnjosti, bugarske vozove i preminule).

Sada imamo situaciju da se građanima Beograda nameću projekti koji ugrožavaju njihov normalan život, oduzimajući im pravo na pijaću vodu, čist vazduh, nezagađene reke i netaknutu prirodu. Da li mora svaka zelena površina da se pretvori u beton, da bi vlast bila zadovoljna? Naravno da ne mora!

Mi imamo plan: prirodu i vodoizvorišta ne treba betonirati, treba ih sačuvati, zaštititi Ustavom, iskoristiti i organizovati pošumljavanje 425 hektara kao jedan vid borbe protiv zagađenja koje nam je ova vlast nametnula. Na kraju, ipak se građani pitaju - stoji na kraju saopštenje Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati