Beograd

[ Izvor: Beta ]

20. 10. 2020. 08:59 2

Beograd obeležava 76. godišnjicu oslobođenja

Beograd danas obeležava godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu, kada su u "Beogradskoj operaciji" koja je trajala od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine, nemačke fašističke snage potisnute do linije odakle artiljerijom više nisu mogli da tuku Beograd.

Povodom 76. godišnjice oslobođenja Beograda predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće u 10 sati venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, dok će venac u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1944. godine na Novom groblju u 10.30 sati položiti članica Gradskog veća Danijela Mirjanić.

U 11 sati, ispred spomenika Menora u plamenu, komemoraciju će održati i vence će položiti predstavnici Jevrejske opštine Beograd, dok će u 13 sati na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali venac položiti pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

U 18 sati, u Centru za kulturnu dekontaminaciju na tribini "Sloboda je sve" povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu govore novinari Dragoljub Petrović i Ljubodrag Stojadinović, istoričarka Dubravka Stojanović i karikaturista Dušan Petričić. Istim povodom, u 19 sati, na linku https://youtu.be/jJuOtEUR9ks Muzej Jugoslavije organizuje onlajn tribinu "Smrt fašizmu", na kojoj učestvuju istoričar Hrvoje Klasić, umetnik Nikola Radić Lucati i istoričarka Jovana Nedeljković.

U oslobođenju Beograda pre 76 godina učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koje su odlučujuću bitku za Beograd završile 20. oktobra 1944. godine, čime je nemačkoj Armijskoj grupi "Srbija" nanet težak poraz.

Oslobođenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska - NOVJ.

U toku borbi za oslobođenje Beograda poginula su 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije kojom je komandovao general-potpukovnik Vladimir Ždanov.
Beograd je oslobođenje dočekao u ruševinama - od bombardovanja fašističke Nemačke 6. aprila 1941. godine, čime je počeo nenajavljeni rat u Kraljevini Jugoslaviji, do bombardovanja savezničkih snaga tokom 1944. godine kada je vazdušnim udarima u aprilu, maju, junu, julu i poslednji put u septembru napadana nemačka infrastruktura, ali je stradao i veliki broj civila i civilnih objekata.

Tokom okupacije u Beogradu su fašističke vlasti formirale dva logora, 5. jula 1941. godine na Banjici, kroz koji je prošlo oko 250.000 ljudi, a ubijeno preko 30.000, i oktobra iste godine na levoj obali Save, na nekadašnjem Sajmištu, u kome su bili zatočeni Jevreji, a kasnije i antifašisti, kroz koji je prošlo oko 200.000 ljudi, od čega je ubijeno preko 40.000.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati