Beograd

01. 10. 2020. 07:54 2

Izvlačenje novca iz budžeta preko nepostojećeg metroa

Potpredsednik Socijaldemorkatske stranke prof. dr Goran Radosavljević pojasnio je mehanizam izvlačenja novca iz budžeta preko preduzeća za upravljanje nepostojećim metroom. On je ukazao na fenomen da je Beograd milionski grad koji nema metro, ali ima preduzeće za upravljanje tim nepostojećim metroom sa 17 zaposlenih.

- Pored toga, od tih 17 zaposlenih, čak pet su direktori. Za plate tih, očigledno partijskih, uposlenika je iz budžeta 2019. godine izdvojeno 50 miliona dinara i još oko 50 miliona za poslovanje ovog preduzeća. Ove godine u istu svrhu izdvojeno je i mnogo više - naglasio je Radosavljević.

On je podsetio i na to da je vlast tokom predizborne kampanje 2019. godine obećavala izgradnju metroa i delila lažne karte za taj metro, a da je od toga ostalo samo oko 370.000 evra izdvojenih za zaposlene u preduzeću koje upravlja metroom, koji ne postoji.

- Ovo preduzeće je osnovano 2018. godine kako bi se navodno bavilo beogradskim vozom, iako na sajtu preduzeća ne postoji nijedan projekat koji se time bavi. Jedini projekat koji imaju je studija o uticaju beogradskog metroa na životnu sredinu i za tu studiju je iz gradskog budžeta izdvojeno 100 miliona dinara - izneo je Radosavljevć i ukazao na to da je za taj iznos smanjeno budžetsko izdvajanje za Železnice Srbije i preduzeća koja se bave onim što stvarno postoji. Na taj način se novac iz budžeta umesto na poboljšanje usluga građanima, troši na plate partijskih uposlenika.

Radosavljević je ukazao i na to da ovo preduzeće prikazuje lažnu profitabilnost, kako bi opravdali postojanje ovog fantomskog preduzeća.

- Zapravo se radi o tome da ovo preduzeće iz gradskog budžeta dobije 100 miliona dinara, od toga potroši 80 miliona, a onda preostalih 20 miliona prikazuje kao profit. Na taj način bilo koje preduzeće može biti profitabilno, a zapravo se radi samo o "presipanju iz šupljeg u prazno".

Goran Radosavljević je podvukao zahtev Socijaldemokratske stranke za hitno ukidanje ovog preduzeća i vraćanje u budžet novca namenjenog preduzeću koje se bavi nepostojećim metroom, kako bi novac građana bio preusmeren na poboljšanje usluga postojeće železnice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati