Izvlačenje novca iz budžeta preko nepostojećeg metroa | Beograd | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

01. 10. 2020. 07:54 2

Izvlačenje novca iz budžeta preko nepostojećeg metroa

Potpredsednik Socijaldemorkatske stranke prof. dr Goran Radosavljević pojasnio je mehanizam izvlačenja novca iz budžeta preko preduzeća za upravljanje nepostojećim metroom. On je ukazao na fenomen da je Beograd milionski grad koji nema metro, ali ima preduzeće za upravljanje tim nepostojećim metroom sa 17 zaposlenih.

- Pored toga, od tih 17 zaposlenih, čak pet su direktori. Za plate tih, očigledno partijskih, uposlenika je iz budžeta 2019. godine izdvojeno 50 miliona dinara i još oko 50 miliona za poslovanje ovog preduzeća. Ove godine u istu svrhu izdvojeno je i mnogo više - naglasio je Radosavljević.

On je podsetio i na to da je vlast tokom predizborne kampanje 2019. godine obećavala izgradnju metroa i delila lažne karte za taj metro, a da je od toga ostalo samo oko 370.000 evra izdvojenih za zaposlene u preduzeću koje upravlja metroom, koji ne postoji.

- Ovo preduzeće je osnovano 2018. godine kako bi se navodno bavilo beogradskim vozom, iako na sajtu preduzeća ne postoji nijedan projekat koji se time bavi. Jedini projekat koji imaju je studija o uticaju beogradskog metroa na životnu sredinu i za tu studiju je iz gradskog budžeta izdvojeno 100 miliona dinara - izneo je Radosavljevć i ukazao na to da je za taj iznos smanjeno budžetsko izdvajanje za Železnice Srbije i preduzeća koja se bave onim što stvarno postoji. Na taj način se novac iz budžeta umesto na poboljšanje usluga građanima, troši na plate partijskih uposlenika.

Radosavljević je ukazao i na to da ovo preduzeće prikazuje lažnu profitabilnost, kako bi opravdali postojanje ovog fantomskog preduzeća.

- Zapravo se radi o tome da ovo preduzeće iz gradskog budžeta dobije 100 miliona dinara, od toga potroši 80 miliona, a onda preostalih 20 miliona prikazuje kao profit. Na taj način bilo koje preduzeće može biti profitabilno, a zapravo se radi samo o "presipanju iz šupljeg u prazno".

Goran Radosavljević je podvukao zahtev Socijaldemokratske stranke za hitno ukidanje ovog preduzeća i vraćanje u budžet novca namenjenog preduzeću koje se bavi nepostojećim metroom, kako bi novac građana bio preusmeren na poboljšanje usluga postojeće železnice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

U susret praznicima

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati