Beograd

Direktno.rs

27. 09. 2020. 11:09 7

Gradonačelnik s vizijom: 13 godina od smrti Nenada Bogdanovića

Na današnji dan, 27. septembra 2007. godine preminuo je bivši gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, čovek koji je srpsku prestonicu uvrstio u red razvijenijih i modernih evropskih metropola.

Beograđani Nenada Bogdanovića pamte kao gradonačelnika koji je podigao glavni grad, iako ga je nasledio sa uništenom privredom i infrastrukturom nakon petooktobarskih promena. 

- Zadužio je Beograđane svojim predanim, nesebičnim i velikim radom i rezultatima koji ostaju na dobrobit ovog grada. Dugujemo mu sećanje, poštovanje i sve počasti - izjavila je povodom njegove smrti tadašnja zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović.

Beograd je u vreme Nenada Bogdanovića dobio od "Fajnenšel tajmsa" priznanje i epitet grada budućnosti Jugoistočne Evrope i najbolje investicione lokacije u regionu. Jedan od najvažnijih projekata je i Most na Adi, čiju je izgradnju inicirao i u velikoj meri započeo, a čiji je završetak doprineo povezivanju Novog Beograda sa drugim delovima prestonice. U njegovo vreme Beograd je bio poznat i po izuzetnoj socijalno politici koja je vodila računa o najstarijim i najugroženijim Beograđanima.

Nenad Bogdanović je rođen 12. maja 1954. godine u Beogradu, gde je završio Matematičku gimnaziju, a 1978. Elektrotehnički fakultet, smer Telekomunikacije, na kojem je tri godine kasnije magistrirao.

Više od 20 godina bavio se telekomunikacijama. Za direktora mešovite firme GTE Telekomunication i EI "Pupin" izabran je 1989, a tri godine kasnije postao je i komercijalni direktor u toj firmi. Generalni menadžer francusko-jugoslovenskog mešovitog preduzeća Alkatel bio je od 1996.

U politici je bio aktivan od 1992. kao član Demokratske stranke. Od 1993. tri godine je bio predsednik zemunskog odbora DS-a. Predsednik Gradskog odbora DS-a u Beogradu bio je od 2001. do aprila 2004.

Na Izbornoj skupštini DS-a održanoj 22. februara 2004. izabran je za potpredsednika stranke, a na sednici Predsedništva DS-a, 25. februara 2004, imenovan je za zamenika predsednika stranke. U martu 2006. bio je ponovo izabran za potpredsednika DS-a.

Bogdanović je bio odbornik u Skupštini Beograda, a kada su DS i GSS formirali ekspertsku vladu u senci (Vladu za Beograd) nakon smene gradonačelnika Zorana Đinđića, bio je potpredsednik te vlade.

Na izborima 2000. bio je šef izbornog štaba DOS-a u Beogradu, a nakon pobede te koalicije izabran je za predsednika gradske vlade.

Bio je i narodni poslanik u republičkoj skupštini, kao i predsednik skupštinskog odbora za finansije. Za republičkog poslanika ponovo je izabran na parlamentarnim izborima u januaru 2007. godine.

Za gradonačelnika Beograda izabran je u drugom izbornom krugu 3. oktobra 2004. godine, pobedivši kandidata Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića. Dobio je 234.513 odnosno 50,19 odsto glasova birača.

Autor je više od 15 stručnih i naučnih radova.

Bio je oženjen Draganom, otac dvoje dece, ćerke Milice i sina Matije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati