Beograd

M. Živković

19. 09. 2020. 09:56 19

OTKAZI DAN PRED ŠKOLSKU GODINU Zbrka u Kožarskoj školi, direktor: Znali su šta će biti

"Dan pred početak školske godinu, u dvorištu, direktor nam je da saopštio da ostajemo bez posla", rekli su za Direktno.rs bivši prosvetni radnici Tehničke škole za dizajn kože Voždovac. Ovo je obelodanjeno dva dana nakon što smo otkrili kako su prosvetni radnici, među kojima i porodilja, u Blacu i Kuršumliji ostali bez posla da bi na njihova mesta došla stranački vojnici!

Zbog zbrke u pomenutoj školi u vezi sa otpuštanjem radnika dan pred početak školske godine, volšebnog primanja novih profesora, rotacije razrednih starešina, roditelji se žale da najviše trpe deca koja pohađaju nastavu u ovoj obrazovnoj instituciji. Direktor, međutim, ističe da je sve urađeno onako kako je trebalo, da su otpušteni radnici imali ugovor na određeno vreme, a da je u međuvremenu prestala potreba za njihovim uslugama.

- Kao prvo, nisam ja nikog otpustio, to je greška. Oni su imali ugovor do 31. avgusta. To je ugovor koji su potpisali 1. septembra prošle godine, tako da im je automatski prestao radni odnos. Ja sam direktor od 24. jula i nikom nisam dao otkaz, niti ću bilo kome dati otkaz dok sam na ovoj funkciji - istakao je za Direktno.rs direktor Tehničke škole za dizajn kože Voždovac Branislav Mileski, odgovarajući na optužbe na njegov račun u pismu koje je stiglo na adresu naše redakcije, da je 31. avgusta saopšteno nekolicini profesora da više neće raditi u ovoj školi.

Direktora, naime, optužuju da je prikrio neka od radnih mesta, da je otpustio radnike, iako za njima potreba i dalje postoji, navodi naš izvor, upoznat sa dešavanjem u ovoj školi. Mileski tvrdi da to nije istina.

- Upisali smo znatno manje odeljenja nego što smo hteli da upišemo, tako da je prestala potreba za svim tim profesorima. Čak i stalno zaposlenim radnicima smanjena je norma, jer imamo manje odeljenja i sada će i oni raditi u dve, tri škole. To što ste dobili, to je sve rekla-kazala. Ranije smo imali 61 zaposlenog, sada imamo 53. Nije bilo šanse da ih zadržimo jer imamo manje odeljenja. Sada nam je bila žena iz Ministarstva i kaže da i dalje imamo viška - pravdao se direktor Tehničke škole za dizajn kože, rekavši da do 1. septembra niko nije znao koliko će ta škola imati odeljenja i da im je zbog toga saopšteno tek dan pre početka školske godine.

Na optužbe da je otpustio dve profesorke srpskog jezika koje su navodno bile višak, da bi zaposlio novu bez iskustva, Mileski odgovara:

- Imamo fond časova za 1,95 profesora Srpskog jezika, znači ni za dva cela profesora. Pritom smo imali četiri zaposlene profesorke na tom predmetu. Da li je to normalno? Oni su znali unapred šta će se desiti i da će verovatno prestati potreba za njima, ali nisam mogao da im kažem dok nismo dobili izveštaj iz Ministarstva. Išao sam na to da ostanu, ali džabe - istakao je on, ne odgovorivši po kom kriterijumu je zaposlena nova profesorka.

Takođe je, prema dopisu koji je dobila naša redakcija, došlo do rotacija razrednih nastavnika, a takođe se imenuje razredni starešina za odeljenje koje ne postoji.

- Imamo odeljenje I/3, to su galanterijski radnici. Njih ima osmoro na spisku. To je malo za jedno odeljenje, ali imamo dete po IOP-u 2, koje je upućeno iz Ministarstva da se ovde upiše. To nam je kritično odeljenje. Morali smo da ga oformimo i sada čekamo da vidimo šta će da bude. Deca idu normalno u školu, ali za sada se ne zna da li će da budu oformljeni kao odeljenje. U svakom slučaju, trebalo bi da imaju razrednog starešinu. Zato sam i postavio starijeg, iskusnog starešinu koji već ima iskustva sa IOP 2 - objašnjava Mileski.

Računovođa u ovoj školi, budući da 31. avgusta saznaje da ostaje bez pola plate daje otkaz. Prema tvrdnjama našeg izvora, direktor ne dovodi novog radnika već škola gotovo pola meseca funkcioniše bez radnika koji obračunava.

- Ako imate 12 odeljenja u školi, imate pravo na sekretara koji ima 100 odsto, na računovođu koji ima 100 odsto i na administrativnog radnika koji ima 50 odsto. Pošto zvanično imamo 11 i čekamo 12. odeljenje, računovodstvo i sekretar moraju da budu na 50 odsto, a sa 11 odeljenja po normama nemate pravo na administrativnog radnika. Dakle, u ovom slučaju, svi padaju na 50 odsto, i organizator nastave, i sekretar i šef računovodstva - istakao je on i dodao:

- To faktički znači da je jako teško naći čoveka sa fakultetom koji će raditi za oko 30.000 dinara. Takođe, ovaj administrativni radnik koji je radio, imao je ugovor do 31. avgusta. A čak i da mu nije istekao ugovor, ne bismo svakako mogli da ga angažujemo jer nemamo na to pravo sa 11 odeljenja - zaključio je direktor Branislav Mileski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati