Profesorska kolonija u Beogradu kulturno-istorijska celina | Beograd | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

[ Izvor: Beta ]

04. 08. 2020. 06:29 2

Profesorska kolonija u Beogradu kulturno-istorijska celina

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da je odlukom Vlade Srbije, nakon njenog objavljivanja u Službenom glasniku od 31. jula, "Profesorska kolonija u Beogradu" utvrdjena za kulturno dobro, odnosno prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Granica prostorne kulturno-istorijske celine sa zaštićenom okolinom obuhvata prostor od ulice Mitropolita Petra, preko ulice Čarlija Čaplina, zatim ulicom Braće Grima, pa ulicom Ljubomira Stojanovića (obuhvata u okviru bloka objekte uz ulicu Ljubomira Stojanovića i Jaše Prodanovića), sve do Cijićeve ulice.

Nastavlja se Đušinom ulicom (obuhvatajući objekte bloka uz ovu ulicu), do ulice Draže Pavlovića, zatim Takovskom ulicom (obuhvatajući objekte uz ulicu Jaše Prodanovića), nastavljajući se duž Cvijićeve ulice do ukrštanja sa ulicom Čarlija Čaplina, a zatim Bulevarom despota Stefana do ukrštanja sa Sterijinom ulicom.

- Prostor Profesorske kolonije predstavlja celovitu i jedinstvenu urbanu celinu koja je u najvećem delu izvedena u skladu sa teorijom i praksom izgradnje vrtnih gradova. Za istorijat izgradnje posebno je značajna struktura stanovništva, odnosno osnivači Profesorske kolonije koji su bili profesori i asistenti Beogradskog univerziteta, od kojih su njih 23 bili doktori nauka i 15 akademika - navodi se u saopštenju.

Osnova za realizaciju urbnističkog koncepta i kasniju izgradnju Profesorske kolonije je bio Generalni urbanistički plan Beograda iz 1923. godine, dok su poslednji objekti podignuti u drugoj fazi izgradnje, od 1927. do 1941. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

"Život mora biti doživljen kao igra."

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati