Beograd

Direktno.rs

02. 08. 2020. 16:21 2

Jovanović: Ubeđen sam - Beograd mrzi Vesića!

"Gorana Vesića građani će pamtiti kao zlog klovna naše političke stvarnosti, koji je uništavao Beograd - zbog neuzvraćene ljubavi Beograda prema njemu. Jasno je da Beograđani žele promene i da su većinski protiv ove vlasti, a na nama je da dokažemo da smo vredni njihovog poverenja i da ponudimo rešenja kako da život u prestonici bude dostojanstven", rekao je Nikola Jovanović, šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda, za Nova.rs.

Kako je istakao, srpska opozicija ima realne izglede da sruši vlast Srpske napredne stranke u Beogradu. Naveo je da su katastrofalne greške i činjenica da je prestonička vlast samo u poslednja dva meseca donela veliki broj kontroverznih odluka, učvrstila je Beograđane u uverenju da je vreme za smenu onih koji upravljaju najvećim i glavnim gradom Srbije.

Jovanović je na početku prokomentarisao kako će se na građane odraziti promena ulica u Beogradu.

- To je posledica nepoznavanja uloge, duha i širine ovog grada. Beograd jeste srpska prestonica, ali i grad čija se svetlost vidi van granica Srbije. Beograd je bio glavni grad bivših zajedničkih država zato što je zračio kulturom i otvorenošću. Goran Vesić sada hoće da ukine ulice koje se zovu po toponimima sa kojima je Beograd imao vezu i pre Kraljevine Jugoslavije, što je vid prostote i suzbijanja duha ovoga grada. I to radi osoba koja ne zna razliku između arhitekte Branka Pešića i nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Branka Pešića. Da li bi se najveći srpski pisci, Andrić i Crnjanski, doselili u Beograd kojim upravlja Vesić? On ne razume posebnost i trajanje Beograda, pa sve činiti da napravi privid da sve počinje od Vučića, odnosno vlasti Srpske napredne stranke.

Vesić je nekoliko puta istakao da želi da ga Beograđani zapamte. Jovanović smatra da je to uspeo, budući da će ga, kako je rekao, građani pamtiti samo po lošem.

- Pamtiće ga kao zlog klovna naše današnjice. On je razrovao naš grad, da bi stvorio privid da se nešto radi. Brojke pokazuju da se nikad manje nije radilo. Javne gradske investicije su samo 10 odsto gradskog budžeta, odnosno ni 100 miliona evra godišnje, a bageri parkirani mesecima i godinama su njiihova Potemkinova sela. Beograd je defakto umrtvljen, a pare se ispumpavaju za beskonačne radove koji suštinski ne donose nov kvalitet. Estetika njegovih projekata je scenografija za Zadrugu koju preplaćuje novcem nas Beograđana, dok se komunalna infrastruktura grada doslovce raspada. Poplave, naselja bez grejanja, autobusi koje građani sami guraju po snegu, seča stabala gde god stigne da bi zabetonirao nešto, evo sada i seča pluća grada Košutnjak – to je srednje ime i legat Gorana Vesića u Beogradu - rekao je Jovanović i objasnio zbog čega on to radi:

- Ja sam ubeđen da on mrzi Beograd, jer ovaj grad nikad nije pristao na njega. Vučić na prethodnim beogradskim izborima morao da ga sakrije iza Zorana Radojičića, Aje Jung i Branka Kockice. Njega nije bilo na zvaničnom posteru SNS za izbornu kampanju. Već tada je bilo jasno da ga Beograđani ne žele, ali on se na "mala vrata" provukao i sad defakto uzurpira funkciju gradonačelnika, protivno zakonu i statutu. Za vreme njegovog delovanja, nije napravljena nijedna nova škola niti obdanište u Beogradu, gledano od faze formiranja parcele. On je ukinuo besplatne udžbenike za đake, pomoć porodiljama i trinaestu penziju za najsiromašnije penzionere. Vesić nije ostavio nijedan veliki infrastrukturni projekat Beogradu. Iza njega nema mostova, jer će srušiti i jedan koji već imamo. Slagao je ljude i za kanalizaciju na levoj obali Dunava.

Istakao je predsedavajući Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda kolika je šansa da se učlani u neku drugu stranku.

- Trenutno sam nezavisni odbornik, a ujedno i predsednik opozicione grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda. Dok me moje kolege odbornici podržavaju, vodiću odborničku grupu. Srpska opozicija ima realne izglede da sruši režim, pre svega zbog korupcije i kriminogenosti ove vlasti. Oni su samo u prethodnih mesec dana napravili nekoliko krimogenih poteza. Organizovali su fingirano nadmetanje za prodaju Beograđanke, koja se zapravo nije ni dogodilo. Sve to da bi je prodali po što lošijoj ceni za grad, unapred dogovorenom kupcu. Za komunalnu miliciju su nabavili luksuzne džipove za 87 miliona dinara, što niko u svetu nije radio. Naduvali su cenu za metro do šest milijardi evra, iako je realna 2,2 milijarde. Pritom, prema njihovom projektu, glavna linija ide od livade do livade. Najavili su betoniranje i stanogradnju u spomeniku prirode, plućima Beograda - Košutnjaku, što bi značilo 30 hektara šuma i zelenila manje.

Sve je to, smatra Jovanović, razlog za nepoverenje naroda prema režimu.

- S obzirom da smo ukazivali na sve ove stvari i pokazivali kako bi mi radili, verujem da će Beograđani, na prvim slobodnim izborima, glasati da se ova vlast sruši. Uostalom, pokazatelj toga je i bojkot, koji je u Beogradu bio uspešan. Kada isključite njihove mahinacije, ni 30 odsto građana prestonice nije izašlo na njihove, falične izbore. To pokazuje da Beograđani žele alternativu i da su protiv ove vlasti. Zbog toga je važno da sve lične i stranačke sujete ostavimo po strani i da nam svima bude cilj pobeda nad Vučićem i Vesićem - zaključio je Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati