Beograd

Direktno.rs

27. 07. 2020. 12:02 16

VESIĆ MENJA NAZIVE ULICA Naprednjak u Šešeljevom odelu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je promene imena ulica koja su do sada nosile nazive toponima iz bivše Jugoslavije (Zagrebačka, Sarajevska, Zadarska, Zagorska, Dalmatinska, Porečka, Mariborska, Hvarska...), pokušavajući tako da prikupi simpatija desno orijentisanih građana, jer je SNS, naravno, prirodni naslednik pogubne radikalske, "šešeljevske" politike iz 90-tih godina.

Rođenim Beograđanima, kao i turistima, zatim i onima koji su se nedavno doselili u prestonicu Srbije, definitivno će biti krajnje neobično da drugačije izgovaraju nazive nekih od najpoznatijih beogradskih ulica, koje su od pamtiveka zvali prepoznatljivim imenima. Kako objasniti stanovnicima Sarajevske ulice u srcu Beograda da će ubuduće živeti u istoj ulici, ali sa drugim imenom.

Kako Beograđani i njihovi drugari da se naviknu na to da više neće piti kafu u Dalmatinskoj ulici, već u ulici XY naziva koji će bespotrebno biti nametnut, a ceo svet ih zna po trenutnim nazivima.

Stanovnici Beograda će gotovo sigurno u narednim godinama i dalje Sarajevsku ulicu nazivati po glavnom gradu BiH, kao i sve ostale čiji su nazivi toponimi iz bivše SFRJ...

Vesiću smetaju Sarajevo i Poreč, ali mu ne smeta ustaša?!

Najavljujući novu izmenu naziva ulica u Beogradu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da nije normalno da Beograd ima Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu, kao što nije normalno ni to što je imao do pre tri godine ulicu Goce Delčeva, osnivača VMRO, koji je možda zadužio Severne Makedonce, ali Srbe nije nikako.

Na osnovu ove izjave možemo videti potpunu kontradiktornost zamenika gradonačelnika, imajući u vidu da je prošle jeseni Grad Beograd doneo odluku da se naziv ulice Stevana Filipovića promeni i nazove po hrvatskom nacionalisti i pripadniku ustaške policije Emilu Perški. Posle pobune građana, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda povukla je tu odluku.

Vesiću, dakle, nije smetala činjenica da je jedna ulica u Železniku umalo dobila ime po dokazanom ustaši, ali mu smetaju geografski pojmovi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, gde i dalje žive Srbi.

Prikupljanje simpatija radikala, nacionalizam, povratak u 90-te...

Jedan od bitnih razloga, ako ne i najveći, jeste da se potezom promene ulica koje podsećaju na "hrvaštinu", "bosanštinu", "slovenštinu" steknu pozitivni utisci i reakcije kod srpskog stanovništva koje je nacionalistički, desničarski i šovinistički opredeljeno. 

Ovakvim šešeljevskim metodama, Goran Vesić bi mogao da dobije simpatije glasača radikala, imajući u vidu da Srpska radikalna stranka posle mnogo vremena neće biti u Skupštini Srbije, a i dalje ima veliki broj onih čije se lice ozari na čak i najmanji potez koji podseća na radikalsku politiku Šešelja, Vučića, Nikolića i ostalih desno orijentisanih političara ratohuškača iz devedesetih godina.

Namera gradskih vlasti da u Beogradu promene imena ulica koje se zovu po mestima ili lokalitetima sa prostora nekadašnje Jugoslavije necivilizovan je gest retrogradne svesti, ocenio je Građanski demokratski forum (GDF).

- Vlast time hrani svoje ekstremne pristalice, udovoljavajući im u održavanju mržnje koja se rasplamsava poslednjih 35 godina, koja je i Jugoslaviju i Srbiju dovela do ruba propasti. Ako ne umemo da radimo i da na mudar i konstruktivan način unapređujemo grad, sopstvenu zemlju i region, umemo da menjamo nazive ulica i da brišemo sećanje na zemlju u kojoj se bolje živelo nego u ovoj, i to je poruka ideologa vlasti - navodi GDF.

Šta god da je razlog izmene imena poznatih beogradskih ulica, bila to mržnja prema hrvatskom i muslimanskom stanovništvu, čist hir gradskih vlasti ili nešto treće, činjenica je da istoriju niko neće moći da promeni i da je precrta jednim potezom olovke. 

Istorija kaže da smo u državnoj zajednici sa ostalim zemljama iz bivše SFRJ živeli skoro pola veka. Sa Hrvatima i Slovencima smo bili u zajednici još iz doba Kraljevine.

Iako ima nacionalista i šovinista među, recimo, hrvatskim stanovništvom, ne treba zaboraviti da ima mnogo više "normalnih" ljudi sa racionalnim shvatanjima kojima Srbi nimalo ne smetaju. Ne treba zaboraviti da veliki broj srpskog naroda i dalje živi na području Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i to baš u onim gradovima i mestima po kojima se zovu poznate beogradske ulice, a koje Vesić i njegovi žele da promene.

Građani bez plaćanja troškova

Recimo i to da na osnovu zaključka Vlade iz prošle godine, građani neće morati da menjaju dokumenta zbog nove adrese stanovanja i tako da budu izloženi novim (birokratskim) troškovima. Podatak o adresi stanovanja sa novim nazivom ulice i kućnim brojem će se upisati prilikom izdavanja novog pasoša i nove saobraćajne dozvole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati