Beograd

Predrag Đukanović

04. 01. 2020. 18:35 1

1 OD 5 "Protesti su promene, vas se vlast plaši"

Ovo je maraton i duga borba, duga partija šaha. Jedna odlučnost i hrabrost koja neće odustati - poručio je jedan od organizatora protesta "1 od 5 miliona", Srđan Marković, koji se večeras obratio okupljenim građanima na 57. po redu protestu "1 od 5 miliona", koji je počeo ispred Platoa kod Filozofskog fakulteta

 

- Srećna Nova godina i praznici. Hvala svima koji su ovih prazničnih dana ipak izabrali da umesto da budu u toplim domovima, došli ovde da pokažu da neće da ga trpe. Zapitajte se kako je sve izgledalo pre protesta. Šta je bilo sa aferama, sa društvom? Da li ste se nadali Aleksandru Obradoviću, "Krušiku", isplivavanju afera. Srpska napredna stranka je potvrdila da živimo u diktatorskom režimu kada je pristala na sastanke sa kvaziopozicijom. Evropa i svet su potvrdili da živimo u diktatorskom društvu. Sve to nije bilo zamislivo bez protesta. Protesti su jedino mesto odakle dolaze promene u ovom trenutku. Jedine promene su došle upravo od vas na ulicama, kojih se ova vlast najviše plaši - rekao je Marković i dodao da su dokazali da se ne plaše i da će se izboriti za promene.

- Ovo je maraton i duga borba, duga partija šaha. Jedna odlučnost i hrabrost koja neće odustati. Toga se oni plaše. Zajedništva, hrabrosti, odlučnosti, istrajnosti. Zato u Novoj godini, hajde da se zaputimo ka instituciji koja navodno otvara svoja vrata. 'Ajmo ka RTS-u da im kažemo zajedno nešto - šta očekujemo od njih i šta je njihov posao - rekao je Marković, nakon čega su se uputili ka zgradi RTS u Takovskoj ulici.

Kod Palilulske pijace kolona se zaustavila, gde se opet obratio Marković, koji je poručio da želi da pozdravi zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je, kako je rekao, napravio projekat koji liči na svemirski brod, a toliko i košta - Palilulska pijaca.

- Koliko je koštala, svi njom možemo na Mars. Imamo pitanje za Vesića - kako vas bre nije sramota? Sram vas bilo, nije vam malo koliko ste ukrali. Vidimo se na Marsu, Vesiću - poručio je Marković.

 

Kolona se zaustavila ispred zgrade RTS, gde su studentkinje Tea Vukadin i Valentina Reković po ulaznim vratima ispisale novogodišnje želje, poput "Nije srpski ćutati", D. Bujošević, a ti ćutiš?", "Pet minuta za pet miliona", "Naše pravo da znamo sve".

- Evo nas ispred RTS u 2020. godini. Očekujemo u ovoj godini da će RTS da počne da radi svoj posao, da izveštava po zakonu ne za Aleksandra Vučića i njegovu kriminalnu kamarilu - rekli su organizatori. 

Okupljeni su se potom uputili na ulaz RTS-a u Aberdarevoj, gde su najavili žurku i buku dok traje Dnevnik.

- U ovom pravcu nalazi se studio Dnevnika. Ne znamo da li će se čuti, ali ćemo do kraja puštati zvukove koje oni nama puštaju svih ovih godina. Čućete i vi i sve će vam biti jasno. Večeras je bio protest u Kragujevcu. Govornik je bila Aleksandra Puškić, koja je bila privedena zato što je upalila prskalice za kolače. To nećete čuti u Dnevniku. Sada ćemo da čujemo šta smo sve čuli sa RTS-a. Od njih tražimo da nas samo obaveštavaju o svemu što se dešava. Ko može do osam da izdrži ovo, neka ostane, ko ne, oprošteno mu je - rekli su, a onda je sa razglasa nastala prava buka.

 

Srđan Marković je sišao sa kamiona sa mikrofonom i prišao dvojici momaka u crnoj uniformi.

- Poštovani građani, evo, da pozdravimo dvojicu radnika BIA, koji tuku studente tokom protesta i snimaju građane. Slušajte vi samo Batu Gašića i radite svoj posao - rekao je Marković, a nakon toga, okupljeni građani počeli su da zvižde, a dvojica su napustila skup, odlazeći ubrzanim korakom.

Tačno u 20 časova obustavljena je buka sa razglasa, čime je protest završen.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati