Beograd

Direktno.rs

20. 12. 2019. 11:58 2

Zagađeniji vazduh u Beogradu nego što nam predstavljaju

Informacija da je Beograd poslednjih dana ponovo među najzagađenijim gradovima sveta zabrinula je stanovnike srpske prestonice, a još više zabrinjava činjenica da nadležni prikrivaju zvanične podatke i da smanjuju merne jedinice zagađenosti vazduha, što su proverili vlasnici mobilnog merača PM čestica.

Na Fejsbuk stranici Eko straža pojavio se status administratora stranice, koji tvrdi da je usled neverovatno zagađenog vazduha nabavio merač PM čestica i zaprepastio se kada je video koliko njegov merač pokazuje, a kakvi su zvanični podaci.- Ono što nismo znali jeste koliko je vazduh zagađen i toga tek postajemo svesni sada kada određene tehnologije postaju dostupne da i sami možemo da merimo kvalitet, a takođe i dostupnost informacija i edukativnog materijala koji se nalazi onlajn kojima sada svi imamo pristup. Kako sam rešio da bar znam kada i šta dišem ne oslanjajući se na "zvanične informacije" nabavio sam mobilni merač PM čestica i bio zabezeknut kako se vrednosti zaista kreću - piše admin pomenute Fejsbuk pomenute stranice i dodaje:

- Vrednosti su slične u određenim delovima grada, one se menjaju kroz sat i osciliraju po celom gradu oko pet do 20 odsto. Ako je na Lekinom brdu PM 2.5 recimo 50, na "25. maju" bude 62, pa se onda promeni na "25. maju" bude 50 pa na Lekinom bude 45. Ali ne postoje drastične razlike i ne postoji deo grada koji je izolovan kada su vrednosti velike. Moje vrednosti sa zvaničnim se manje više poklapaju kada su male, kada su srednje već počinju da osciliraju i kada krenu da divljaju na više od 200, 300, onda zvanične informacije više ne prate moje već se zadržavaju na oko 100 2.5 PM. Ima dana kada je vazduh stvarno čist i dana kada bude čist do jednog sata i onda se promeni (i obrnuto). Ono što ga je nateralo da počne samostalno da meri zagađenost vazduha jeste saznanje da je Beograd bio najzagađeniji na svetu, u trenutku kada je vodio bebu u šetnju.

- Za mene je okidač bio jedna od naših prvih šetnji bebe i trenutak kada sam taj dan uveče saznao da je Beograd za taj dan bio najzagađeniji grad na svetu. Priznajem da sam i sam mnogo puta zabadao glavu u pesak i čak imam prilike dobar deo godine da ne budem u ovom smogu, ali svakoj moralnoj osobi bar jednom dođe valjda taj trenutak kad se oseti da ipak mora da uradi nešto. Svi smo tu u istom kotlu, čak i političari i njihove porodice - navodi se na stranici.

Prema podacima sajta Beoekom, koji je pod zajedničkom ingerencijom Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, zagađenje vazduha u srpskoj prestonici je često u crvenom nivou, a na osnovu podataka sa sajta Air Visual, koji se bavi merenjem kvaliteta vazduha širom sveta, srpska prestonica je neretko četvrti najzagađeniji grad na planeti.

- Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba. Osetljive grupe su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća - stoji u obaveštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati