Beograd

Direktno.rs

08. 11. 2019. 12:56 1

Kako su dobili imena? Kališ, Terazije, Slavija, Jevremovac, Trošarina...

Skoro svaki dan prolazite kroz ove delove prestonice, a ukoliko niste znali šta znače njihovi nazivi, sada je šansa da saznate i pravite se važni.

Beograd obiluje starinskim nazivima kako opština, tako manjih delova, ulica, "štekova", a ovog puta smo rešili da objasnimo kako su nazive dobili Kalemegdan, Slavija, Terazije, Jevremovac, Trošarina, Palilula i Čubura.

Za početak, "Kališ" je od onog Dačićevog "Kale", zapravo tursko ime za tvrđavu. Megdan podrazumeva prostrano polje, kao i mesto gde se odvijaju bitke.

Naravno, turcizmi su ušli duboko u naše krajeve, pa tako imamo još neke iz osmanlijskog rečnika poput Dorćola, Karaburme, Bulbudera, Savamale...

Slavija je poznata po tome što je uvek stravična gužva. Šalu na stranu, nekoliko puta je menjala ime, međutim, vratila se na aktuelno.

Ime je vrlo jednostavno i potiče od reči "Slav" koja se odnosi na Slovene, dok je posle Drugog svetskog rata trg bio nazvan po poznatom socijalisti Dimitriju Tucoviću.

Terazije - vaga, zar ne? Ipak, nije zbog vaganja, već iz sledećeg razloga.

Na ovom mestu je bila česma, a Milan Milićević je opisao zidani vodovod iz davnih vremena, dok su ga Turci nazivali "terazije za vodu".

Jevremovac, predivna botanička bašta u centru grada za čiji nastanak je zaslužan čuveni Josif Pančić.

Kralj Milan Obrenović 1889. doprineo izuzetno bašti koju danas poznajemo. U pitanju je godina u kojoj je ovaj Obrenović poklonio imanje Velikoj školi. Bilo je to imanje koje je nasledio od Gospodara Jevrema. On je ovo imanje poklonio za potrebe podizanja Botaničke bašte.

Jedini uslov bio je da se bašta zove upravo po dedi. Tako je nastao Jevremovac.

Trošarina, Palilula i Čubura

Česta su u velikim gradovima imena naselja i Trošarina i Palilula. Tako oba ova imena nalazimo recimo i u Beogradu i u Nišu. Zanimljivo je da se Trošarina zaista odnosi na plaćanje trošarine, odnosno troškova ulaza u naseljeno mesto ili grad.

Iako ni u Nišu, a ni u Beogradu danas ulazi u grad nisu na tom mestu, imena su ostala. Palilula je po mišljenjima nekih vezana za paljenje lule, odnosno nedozvoljavanje paljena duvana.

Duvan je nekada mogao da napravi štetu zbog buradi sa barutom, pa se na određenim mestima zabranjivalo bilo kakvo paljenje vatre. Otuda i naziv koji je postao naziv za čitavo naselje.

Čubura je kao i terazije imala veze sa vodom, pa se tu mislilo na veliko bure u kom se držala voda. Ovo naselje vodi poreklo od romske reči.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati