Beograd

M. Živković

21. 10. 2019. 14:23 0

(FOTO) Napolju "leto", a Beograd već među najzagađenijima na svetu. KAKO?

Stanovnici prestonice Srbije u poslednje vreme bude se sa saznanjem da im je grad jedan od najzagađenijih na svetu, a neretko bude i najzagađeniji kao što je to bilo u nedelju ujutro.

Prema podacima sajta "IQ Air Visual" Beograd je ovog ponedeljka po zagađenosti bio prvi grad u Evropi, a 11. svetu. Međutim, juče je bilo još gore, Beograd je 20. oktobra bio najzagađeniji na celoj planeti. 

Dakle, prestonica Srbije je u nedelju oko 10 časova imala neverovatan indeks zagađenosti - 169. To znači da se određene zdravstvene tegobe usled zagađenosti vazduha mogu javiti u celoj populaciji, s tim što su takve poteškoće znatno izraženije kod grupa čije je zdravstveno stanje osetljivo.

Što se ponedeljka 21. oktobra tiče, najkritičniji deo Beograda je područje Dorćola i Starog grada sa indeksom zagađenosti 155. Nešto manja, ali ne i zanemarljiva zagađenost bila je na potezu oko Mostarske petlje, kao i na Zvezdari. Na obe lokacije izmeren je procenat zagađenosti 113.

O stanju vazduha u Beogradu razgovarali smo sa Andrejom Šoštarićem, fizikohemičarom za vazduh i zagađenja Gradskog zavoda za javno zdravlje. Podsetio je građane da Gradski zavod za javno zdravlje svakog trenutka vrši monitoring kvaliteta vazduha na 30 mernih mesta.

- Podatke o kvalitetu vazduha dobijamo u realnom vremenu, a na svakih sat vremena vrši se presek stanja i na osnovu jednočasovnog preseka ocenjuje se kvalitet vazduha, za razliku od drugih portala koji vrše prosek na osnovu 24-časovnog merenja. Takođe, dajemo i preporuke za ponašanje građana u datim okolnostima. Dešavalo se u poslednjih nekoliko dana da je kvalitet vazduha kompromitovan, pre svega zato što su se aktivirala individualna ložišta usled znatno sniženih temperature koje smo nedavno imali, ali i vremenske prilike, smene toplih i hladnih perioda tokom dana doprinose da se zagađenje zadržava u nižim slojevima troposfere - istakao je Šoštarić za Direktno.rs.

Problem peći, dimnjaci i saobraćaj

Da situacija po zdravlje ljudi bude još ozbiljnija, 21. oktobar ove godine najtopliji je u Beogradu skoro čitav vek unazad. Meteorolozi su naveli da će maksimalna temperatura u jednom trenutku dostići 28. stepen Celzijusove skale, što će anulirati rekord iz 1926. kada je u zvanično izmereno 26,5 stepeni.

- Polje povišenog visokog pritiska koje dovodi do pojave takozvanog lepog vremena, sa druge strane utiče na to da se zagađenje zadržava, tako da sve ima veze jedno sa drugim i te veze nisu jednoznačne i jednostavne, već su u sklopu čitavog sistema. Menjaju se karakteristike vazdušnih masa i sve utiče na to da se zagađenje koje postoji već zadržava, a pored toga i brojna individualna ložišta. To je posebno problematično u ovom periodu godine, jer ti sistemi i odžaci koji su se punili prašinom tokom letnjeg perioda, kada se startuju u takvom stanju. takođe, doprinose do pojave visokog zagađenja - naveo je fizikohemičar Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako rešiti problem zagađenja

Prema njegovim rečima, zagađenost je prisutna u svim velikim gradovima. Treba širiti svest o tome da zagađenost postoji, a, takođe, poželjno je preduzeti određene mere kako bi se zagađenost redukovala.

- Potrebno je, između ostalog, ukinuti individualna ložišta i kotlarnice i preći na goriva koja su ekološki prihvatljivija, kao što je prirodni gas ili nešto tome slično. Što manje treba koristiti ugalj, a što više daljinsko grejanje. Saobraćaj je, takođe, jedan od faktora koji utiče na zagađenje. Potrebno je koristiti novija vozila, ali ono što je za Beograd ključno jeste smanjenje broja individualnih ložišta, kao i to da se obezbedi protok saobraćaja, da ne bude gužvi i po mogućstvu korišćenje vozila novije generacije - zaključio je Šoštarić.

Ko su osetljive grupe

Podsetimo, u osetljive grupe spadaju stari, deca, kao i osobe sa oboljenjima srca i pluća, navodi se na sajtu Beoeko. Osetljivim grupama se u ovakvim situacijama savetuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da ih obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Osobama koje ne spadaju u ovakvu grupu savetuje se da skrate period i intenzitet napornih aktivnosti, kao i to da češće prave pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini i svi podaci se nalaze sa sajtu "Beoeko". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati