Beograd

Predrag Đukanović

28. 09. 2019. 19:12 0

43. PROTEST "1 od 5 MILIONA": "Univerzitet je jedina slobodna institucija, tražimo ostavke Vesića i Radojičića" (FOTO)

Protest "Jedan od pet miliona" održan je sinoć 43. put, kolona građana okupila se na Platou ispred Filozofskog fakulteta i prošetala ulicama Beograda. Zatražene su ostavke gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića.

 

Okupljenim građanima obratila se Mila Jovanović, studentkinja koja je učestvovala u blokadi zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.

- Hvala vam za svu podršku koju ste nam pružili za 12 dana blokade. Prošle subote na istom ovom mestu dala sam obećanje da ćemo položiti i ovaj ispit. Došla sam da vam sa ponosom kažem - položili smo ga! Univerzitet je postao jedina slobodna institucija u ovoj zemlji. Pokazao je integritet i autonomiju. Ovo je prva pobeda koju su odneli građani ove zemlje za više od sedam godina. Studenti su hrabrošću i borbenošću uspeli da sačuvaju ugled institucije čiji su članovi bili Milutin Milaknović, Desanka Maksimović, Mika Alas i drugi velikani. Dobili smo 4. novembar kao datum kada će biti rešeno pitanje plagijata Siniše Malog. Rektorat je prihvatio odgovornost za propuste u rešavanju plagijata. I najvažnije, rektorka se ogradila od pritisaka vlasti, ministara, predsednika i drugih. BU nije mesto za prepisivanje. Ne treba vam doktorat, fakultet, ma ni srednja škola da je nešto prepisano. Ukoliko se ne donese odluka da je doktorat plagijat, bićemo ponovo u Rektoratu - rekla je Mila. 

 

Kako je dodala, sa njima će biti profesori koji su obećali da će čuvati Beogradski univerzitet.
 
- Plagijat ne sme da prođe! To moraju da znaju i predsednik i premijerka koji su se oglašavali, a ništa nisu pitani. Time su pokazali da vrše pritisak sve ove godine na BU. A pokazali su da su oni huligani, marsovci, strank plaćenici u stvari mladi ljudi koji neće da žive u ovom ludilu. Ukoliko pobedimo strah i pređemo sa reči na dela možemo da izborimo život u lepšoj zemlji iz koje mi mladi nećemo morati da bežimo. Ako moramo da blokiramo svaku instituciju ove zemlje da je oslobodimo pritisaka SNS-a, blokiraćemo! Počeli smo od BU jer nam je obrazovanje na prvom mestu. Korak po korak, oslobodićemo celu zemlju. Imam još jedno obećanje - ovo je tek početak - rekla je studentkinja na protestu.

 

Glumac Rale Milenković pročitao je Proglas koji je, kako je rekao - poklon za pobedu.

 

- Dragi sugrađani, teror nekompetentne većine mi građani Begrads trpimo sedam godina. Odćutali smo BG na vodi, Trg Slavija, gondolu na bedemima tvrđave, seču stotine stoletnih stabala, oćutali smo najveću pešačku zonu u Evropi, ukidanje Železničke stanice, transport eksplozivnih sredstava, pretvaranje ulica u kanjone bez sunca, odćutali smo ulice pretvorene u reke, vašarske novogodišnje svetiljke, najgori vazduh koji udišemo, smrad zbog nerešene kanalizacije, odćutali smo kad su nam oteli opšte dobro i prisvojili ga. Odćutali smo još mnogo toga ružnog i štetočinskog što nam gradska vlast radi. Naša Samoodbrana rešila je da ne ćutimo, nego da progovorimo urlikom! Da ukažemo na glavne krivce i da ih kaznimo. Kao glavne krivce proglašavamo Zorana Radojičića, gradonačelnika Beograda i njegovog zamenika Gorana Vesića i tražimo njihovu smenu. Pomozite nam da se to ostvari. Umesto da obrazlažemo ovu optužnicu, o svemu što gradonačelnik nije uradio i o svemu što je zamenik uradio, prođite Trgom republike i vidite šta smo platili 10 miliona evra i šta smo čekali sve to vreme - rekao je okupljenim građanima Milenković. 

Po povratku kolone pred Rektorat, studenti su oblepili kamere trakom. 

 

Student Srđan Marković obratio se ispred Rektorata i rekao da su po Srbiji počele da se instaliraju "huawei" kamere, a da je kriva vlast koja želi sve da zna i da prati.

- Te kamere mogu da prepoznaju naša lica i niko ne zna ko to posmatra. One nisu prošle javnu raspravu. Vlast je tražila tehnologiju da prati građane svoje zemlje. Nisu pitali poverenika da li je po pravilima. Niko ne zna gde ide taj materijal. Slike i snimci koji su završili po tabloidima su došle sa ovih kamera. Ove kamere nisu skroz legalne i zato ćemo ih bojkotovati i širom Srbije prelepljivati. Lepimo ih trakom "Cenzurisano". Ovo je bojkot "velikog brata" Vučića. Nećemo tvoje kamere i nećemo tvoje zloupotrebe. Mi smo slobodan narod i ovo je slobodna zemlja - rekao je Marković.

Time je završen protest ispred Rektorata. A na samom kraju zapaljene su baklje. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati