Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

28. 04. 2024. 18:42 1

Glavobolja za roditelje: Priprema za prijemni košta kao školarina

Učenicima četvrtog razreda srednjih škola ostalo je manje od dva meseca do polaganja prijemnih ispita na fakultetima. Mnogi od njih počeli su sa pripremom prošle godine, dok je sada njihovo spremanje olakšano pripremnom nastavom koju organizuju fakulteti i koja se plaća i više od 100.000 dinara. Neki su jeftiniji od drugih, ali su srednjoškolcima ipak primamljiviji oni popularniji koji su, podrazumeva se, i najskuplji. A nekima ni pripremna nastava nije dovoljna, pa izdvajaju još toliko para za privatne časove. Donosimo vam na kojim fakultetima je najskuplja pripremna nastava.

Pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita počela je na nekim fakultetima još u januaru, odmah posle božićnih praznika. Već sada u aprilu većina fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali i visokoškolske ustanove u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu objavile su termine i cenovnike pripremnih nastava za buduće brucoše. Na pojedinim, kao što su Poljoprivredni i Fakultet za fizičku hemiju, nastava je besplatna.

Cene nastave variraju od fakulteta do fakulteta, a čini se da je najskuplja na Elektrotehničkom fakultetu - čak 51.000 dinara po predmetu, što bi ukupno bilo 102.000 za pripremu prijemnog ispita, s obzirom da se za prijemni polaže dva predmeta. Toliko košta, slobodno možemo reći, cela školarina na nekom fakultetu.

Elektrotehnički fakultet organizuje subotom i nedeljom pripremnu nastavu u svojim prostorijama. Zainteresovani srednjoškolci mogu da se prijave na oba kursa matematike i fizike ili samo za jedan, u zavisnosti od toga za koji predmet im"manjka" znanja.

Cena po predmetu iznosi 46.000 dinara ako se plaća odjendom, a 51.000 ako se plaća u ratama.

Farmaceutski fakultet

Farmacija održava onlajn pripremnu nastavu za buduće akademce, a kako se prijemni ispit polaže iz dva predmeta, onda su srednjoškolcima ponuđene pripremne nastave iz svih predmeta. Tako, cena za 80 časova hemije iznosi 40.000 dinara, za 40 časova matematike 20.000 dinara, dok je za 60 časova biologije nephodno izdvojiti 30.000 dinara. Onaj đak koji se odluči za biologiju kao drugi predmet, plaća ukupno 70.000 dinara, što je, složićete se, skoro pa cela školarina na nekoj visokoškolskoj ustanovi.

Stomatološki fakultet

Pripremna nastava iz hemije i biologije na Stomatološkom fakultetu održava se od 3. februara svake subote. Kandidati biraju koji predmet žele da slušaju, a nastava se odvija uživo. Cena po predmetu iznosi 30.000 dinara, što znači da bi onaj srednjoškolac koji želi dobro da se pripremi za prijemni, trebalo da uplati oba predmeta odnosno 60.000 dinara.

Medicinski fakultet

Medicinski fakultet je počeo sa onlajn pripremnom nastavom iz hemije i biologije još od 2. decembra prošle godine, a traje sve do 1. juna 2024. godine i održava se subotama. Kandidati koji žele da pohađaju nastavu biraju da li žele da pohađaju nastavu iz hemije i biologije, a cena za 60 časova iznosi 33.000 dinara, navodi se na sajtu.

Matematički fakultet

Od januara organizuje pripremnu nastavu koja se odvija uživo u zgradi fakulteta ili preko onlajn platformi. Nastava je subotom, a polaznici će ukupno odslušati 60 časova. Cena pripreme iznosi 40.000 dinara. Kako je naznačeno na sajtu, u cenu pripreme uključen je i probni prijemni na kojem će kandidati moći da provere svoje znanje.

Fakultet organizacionih nauka

Popularni FON realizuje pripremnu nastavu od 40 časova, a cena iznosi 32.000 dinara ukoliko se plaća u dve rate, a ukoliko se plaća u celini, cena iznosi 30.000 dinara. Kako se navodi na sajtu fakulteta, polaznici imaju stalne provere znanja, a nastava se izvodi subotom i nedeljom na fakultetu. Učesnici pripremne nastave imaju popust od 30 odsto za probni prijemni ispit koji se održava nekoliko dana pre samog prijemnog ispita iz matematike, navodi se na sajtu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Braća po mukama

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati