Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 04. 2024. 16:35 8

STROGO POVERLJIVI dugovi: Slovenija tužila najvećeg srpskog izvoznika oružja

Država Slovenija, pred sudom u Beogradu, tužila je srpsku državnu kompaniju “Jugoimport SDPR”, koja je jedan od najvećih izvoznika oružja iz Srbije. Kako piše Nova,rs, Slovenci su od SDPR-a zatražili oko 7,2 miliona dolara, a kao osnov spora navodi se “dug”.

Već nekoliko godina, van očiju javnosti, vodi se spor između Republike Slovenije i “Jugoimport SDPR”, državnog preduzeća koje je jedan od izvoznika oružja iz Srbije. Kako se navodi u zvaničnim registrima, tužba je podneta zbog duga, a Slovenci traže da im se isplati 749.452.754 dinara.

Na sajtu Ministarstva pravde, na kome su uz broj predmeta mogu naći podaci o samom sudskom postupku, piše da je iznos spora 7.211.393 dolara, te da je u toku žalbeni postupak. Tužba je podneta još 28. maja 2021.

Kako je SDPR došao u situaciju da ga tuži država Slovenija, novinari su pokušali da saznaju na više adresa. Nova.rs je kontaktirala advokaticu tužioca, odnosno Republike Slovenije, Mariju Smiljanić Pilčević, ali je ona odbila da priča na tu temu. Slično su prošli i kada su pozvali advokata Olivera Živkovića, koji zastupa SDPR, koji je takođe rekao da na tu temu ne može da govori.

Prema rečima sagovornika, koji je dobro upoznat sa poslovanjem “Jugoimporta”, verovatno je reč o starom dugu, koji potiče još iz vremena bivše Jugoslavije.

- Nije prvi put da SDPR tuži neka bivša jugoslovenska republika. To je isto učinila i Makedonija. Verovatno je reč o starom poslu iz vremena bivše Jugoslavije, u kome je SDPR bio nosilac projekta i imao svoje podizvođače. I verovatno ih nije isplatio, a bar jedan od njih je iz Slovenije - kaže sagovornik “Nove”.

“Jugoimport SDPR” je inače osnovan još 1949. godine, a vremenom su kapaciteti proizvodnje prevazišli domaće tržište. Danas zapošljava više od 350 ljudi, a tokom prošle godine ta kompanija ostvarila je dobit od oko 5,1 million evra. To je za oko dva miliona evra veća zarada u odnosu na onu koja je ostvarena tokom 2022.

I prema zvaničnim podacima do kojih je došla “Nova”, Jugoimport SDPR je firma koja je dobila najviše dozvola za izvoz oružja prethodnih nekoliko godina. Slično je i sa vrednostima ugovorenih poslova, gde je uz rame sa firmom “Prvi Partizan”.

SDPR je u 2023. ugovorio poslove u vrednosti od 263.767.970 dolara, a od 2020. do kraja prošle godine sklopili su poslove u vrednosti većoj od pola milijardi dolara.

Strogo poverljiv izvoz u Izrael

Naročito je porastao izvoz u Izrael i to početkom ove godine. Nova ekonomija je objavila da je u tu zemlju koja se bori protiv Hamasa izvoz drastično skočio u martu ove godine. Kako je objavljeno, njegova vrednost samo tog meseca iznosila je oko 14,09 miliona evra.

Ovo je značajno povećanje izvoza Jugoimporta u Izrael u odnosu na prethodna dva iz oktobra i februara, o kojima je pisao BIRN. Taj istraživački portal je objavio da su ove pošiljke zajedno bile vredne “više od milion evra“, a da su realizovane nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra 2023.

Novinari BIRN-a su, na upit Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine o vrednosti ugovora, dobili odgovor da se podaci o izvozu oružja u Izrael vode pod oznakom „strogo poverljivo“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati