Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 05. 2024. 12:42 7

"Ljubav Kine i Srbije kao LJUBAV SLONA I MIŠA"

Odnosi Srbije i Kine opisuju se kao "čelično prijateljstvo“, a jedne novine su kineskom predsedniku Si Đinpingu poželele dobrodošlicu na kineskom jeziku. Profesor Filozofskog fakulteta u penziji i ekonomista Miodrag Zec napominje da je Kina ozbiljna država i da tu postoje interesi, a da je o ljubavi između dve države nemoguće, čak i nepristojno pričati.

Ljubav između Kine i Srbije bila bi kao ljubav između slona i miša, slikovito objašnjava profesr Zec i dodaje da to postoji samo u stripovima. A kako miš može da završi u takvoj ljubavi - završiće kako jedino završiti može i mora, dodaje Zec.

- Mi smo narod koji se lako zakljubljujemo, pa se lako razočaravamo. Mi smo podigli spomenik zahvalnosti Francuskoj. E sad smo odjednom u sukobu sa Francuzima. Stalno tražimo neku ljubav na daljinu. Kina je važna država, tu spora nema. Sve države, naročito velike, poštuju samo svoje interese. Odakle to da država voli državu, ili da država voli jedan narod, ali to prolazi - rekao je Zec u Novom danu na N1.

Dodaje da se može govoriti o interesima jedne i druge strane, a da mi možemo analizirati koji su naši a koji kineski interesi, i da li smo mi naše ostvarili. Opisujući Kinu kao državu, Zec napominje da je ona jedna velika misterija, ali i "najveći dobitnik kraja veka“.

- Globalizacija je smišljena da cementira poredak Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, a ispostavilo se da je najveći dobitnik Kina - istakao je gost Novog dana.

On objašnjava da Kina nije kolonizator Srbije, jer ovde nije došla nasilno. "Mi smo ih zvali i mi smo im dali", podseća Zec.

- Zašto mi nismo mogli, ili nismo hteli nikada rešiti pitanje da imamo racionalni sistem Bora. To je najveći resurs Srbij. Mi smo se pokazali, ili je vođa rekao, mi ne možemo ništa da uradimo, moramo dati drugima i dali smo Kinezima koji sada ostvaraju fantastične rezultate. Kada se hvale da je eksplodirala razmena sa Kinom, to je da Kinezi trguju sami sa sobom. Izvozeći rudu podižu to pošto je formalno iz Srbije, međutim to je kineska stvar - napominje profesor Zec.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati