Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 03. 2024. 13:10 12

Vučić od 2015. plaši narod i najavljuje "teške dane"

Skoro 10 godina predsednik države Aleksandar Vučić redovno obaveštava javnost da Srbija "trpi velike pritiske, da nam nije lako, ali da ćemo se izboriti". Zanimljivo je da Vučić svaki put kada se pojavi neka spoljnopolitička prepreka, javno istupi i kaže da su pred nama teški dani. I tako od 2015. godine. Problemi se menjaju, ali "teški dani pred Srbijom" ostaju konstanta. To je "zapamtio" i internet, pa smo se podsetili koliko puta smo čuli jednu rečenicu koju predsednik uporno ponavlja.

Dan uoči sednice Saveta Evrope i sastanka sa zemljama Kvinte, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima i poručio da su pred zemljom teški dani.

- Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske - objavio je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Javnost nije čula kakve su to vesti, ali je dobila šturu informaciju da će nas predsednik narednih dana upoznati sa svim izazovima koji nam predstoje.

Osim vela tajne pred kakvim je to izazovima Srbija i zbog čega se čeka sa informacijama kakva se sprema nova spoljnopolitička "omča", upadljivo je bilo da predsednik ponovo koristi formulaciju "teški dani pred nama" kako bi objasnio delikatnost situacije.

I to nije prvi put. Vučić to ponavlja iz godine u godinu, za šta postoji i trag na internetu.

Teški dani počeli još 2015. godine

Predsednik Aleksandar Vučić je još početkom 2015. godine saopštio građanima da su pred nama teški dani. Tada na premijerskoj poziciji, Vučić je obznanio da je MMF dao signal našoj Vladi da se nalazi na dobrom putu, ali da mogu da računaju na nas.

Očekivano, tadašnji premijer je saopštio uz to i da nam neće biti lako.

- Pred nama su još mnogi teški dani i meseci… - naglasio je Vučić.

Godinu dana kasnije Vučić je ponovo upoznao građane sa teškim danima. U oktobru 2016. godine, zbog dijaloga Beograda i Prištine još jednom je krenula kriza koju je predsednik morao da podeli s građanima.

Vučić je rekao i da su pred nama teški dani kada je reč o Kosmetu i da ćemo morati da se izjasnimo o važnim stvarima koje bi mogle imati značajne posledice za Srbiju.

"Epidemija" teških dana od kada je postao predsednik

Nakon premijerske pozicije Vučić je 2017. godine prvi put izabran za predsednika države, ali nova funkcija nije odnela stare "manire". Predsednik je 2018. godine, posle dijaloga u Briselu rekao da su pred nama teški dani.

- Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom… - rekao je on.

A, onda su teški dani bili i u 2020, 2021. i 2022. godini. U jeku pandemije koronavirusa, u trenutku kada je u Srbiji uveliko bilo vanredno stanje, predsednik je rekao da nam predstoje, očekivano već, "teški dani".

- Ne mogu da vam kažem kada će i kako ovo proći, ali predstoje nam veoma teški dani i mnogi toga nisu ni svesni - upozorio je predsednik Aleksandar Vučić.

Iste godine, u julu, kada je Srbija izašla iz karantina, Vučić je rekao da nam predstoje teški razgovori sa Prištinom.

On je kazao da, što se tiče KiM, predstoje teški dani, da je Srbija spremna za kompromis, ali da joj ne pada na pamet da prihvati bilo šta što nije kompromis.

A Kosovo je bilo tema i 2021. godine:

- Prošli smo mnogo teških dana, spremni smo ponovo - rekao je Vučić.

Sankcije Rusiji, rat u Ukrajini i teški dani pred nama

Sa prepoznatljivom sintagmom "teški dani pred nama" predsednik je upoznao javnost i prošle godine. U avgustu 2023. godine Vučić je izjavio da očekuje "velike i teške pritiske" i naravno, da su teški dani pred nama.

- U Srbiji žele da me potpuno izoluju na političkoj sceni, mediji kao u "Tri karte za Holivud" svi su postali Amerikanci, nema više Srba. Nema ničeg što je balansirano. Gledaju da me izoluju, ne bi li primorali Srbiju da promeni svoju politiku. Očekujem da se suočimo sa brojnim problemimama - rekao je Vučić.

Sa istom frazom Vučić je dočekao posebnu sednicu Narodne skupštine u februaru 2023. godine, gde je pozvao da govori o situaciji sa Kosovom. Naravno, Vučić nije zaboravio da pomene teške dane pred nama.

- Nama je potrebno da razgovaramo, da tražimo rešenja, da progutamo i pljuvačku i knedlu i žabu, ne ugrožavajući vitalne interese, ali da smo otvoreni za kompromis - rekao je on.

Kako je istakao, neophodno je smiriti odnose sa Albancima, jer je to u najboljim interesima Srba koji žive na Kosovu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati