Fudbal

[ Izvor: Dejan Peković ]

26. 03. 2024. 17:44 3

Piše Dejan Peković: Srbiju čeka "ruski rulet" na Euru

Srbiju na Euru u Nemačkoj čeka "ruski rulet"... Srbija sa visokim igračima u veznom redu teško će moći da prati ritam jakih reprezentacija i to smo već nekoliku puta videli i komentarisali.

Dragan Stojković je svestan problema koji ima i pokušava da ga reši na razne načine - od podele minutaže do traženja od ta dva bočna brza igrača da u zoni presinga čitaju pas protivnika i pomažu unutra kada god mogu.

Srbija mora da igra skroz "plitko" i da razmak od poslednjeg igrača odbrane do Mitrovića ne bude nikada veći od 35 - 40 metara, jer sve ostalo ostavlja veliki prostor protivniku. A igrati tako "plitko" je strahovito opasno i golman mora da lovi svaku dubinsku ili prenosnu loptu protivnika.

Srbija nema igrača kao što je Hvang iz Zvezde koji grešku saigrača ispravi kvalitetnim presingom, pa svoju grešku ispravi agresivnošću i oduzme tu ničiju loptu, te to ponovi po nekoliko puta na utakmici, a ritam svoje trke konstantno podiže tokom 90 minuta. Zato će Stojković morati sve, ali baš sve da pogodi da bi na Euru u Nemačkoj Srbija bila uspešna.

Srbija ima gotovo identičan raspored utakmica u Nemačkoj kao i u Kataru - prva utakmica protiv izrazitog favorita Engleske (u Kataru je bio Brazil), pa druga utakmica u kojoj je Srbija kvalitetnija od Slovenije (u Kataru je to bio Kamerun) i treća, ona možda i najvažnija, utakmica protiv Danske (u Kataru je bila Švajcarska).

Bez 90 minuta ozbiljnog ritma Srbija nema šta da traži - odigrati u devet dana tako tri jaka meča je dodatan napor za visoke igrače koji igraju u toj centrali terena, gde sve pršti od kratkih i brzih reakcija, duela, brzine razmišljanja i odigravanja i tim igračima koje Stojković bude odabrao u tim mečevima trebaće i dodatna taktička priprema kako bi psihološki bili sveži i svog protivnika da čitaju i "kidaju" već u tom prvom duelu i da svoju snagu kanališu kvalitetno.

Moć Hrvatske i ključ Dalića u svim tim neverovatnim uspesima Hrvatske baš leži u tom niskom hitrom veznom redu - Kovačić, Modrić, Brozović, Vlašić, ranije Rakitić. Sa druge strane, Srbiji prekid mora da bude možda i najjače oružje na Euru, jer će strahovito biti teško protivnicima da sačuvaju Mitrovića, Vlahovića, Sergeja MIlinkovića Savića, Pavlovića i Milenkovića. Ovih pet igrača uz kvalitetan blok ili zakasnelu reakciju protivnika mogu da budu "smrtonosni".

Stojković je napravio tri sjajna rezultata sa Srbijom - plasman na Svetsko prvenstvo ispred Portugala, pa osvojena grupa u B diviziji Lige nacija i sada plasman na Euro - i sasvim zasluženo mu je u pravo vreme ponuđen novi ugovor da bi svoj fokus i svoju budućnost baš usmerio na ono što ga očekuje na klupi Srbije.

Crna Gora je sa Robertom Prosinečkim na klupi startovala sa dve pobede protiv Belorusije i Severne Makedonije i najavila neke mnogo lepše dane i skroz drugačiji fudbal, gde će biti puno više rizika, ali i mnogo više postignutih golova. Jer, Prosinečki želi posed i pas, agresivnost na protivničkoj polovini i da igračima dozvoli neophodnu slobodu.

Veruje u svoje rešenje na terenu, a od njegovog dolaska i izjava svih igrača oseća se skroz drugačija atmosfera i veliko samopouzdanje kod svih fudbalelra. Crnoj Gori je bio neophodan jedan pozitivni "ludak" sa karakterom koji će sve nas "ludake" razumeti jer govorimo istim jezikom.

Dejan Peković, bivši fudbaler, a sada fudbalski agent i stručni konsultant u emisiji "Fudbal fest" na RTCG

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati