Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

17. 04. 2024. 18:14 11

"Neka Brnabić ponudi sve izbore 2. juna umesto što spinuje"

"Izjava predsednice parlamenta Ane Brnabić da je opozicija odustala od predloga da redovni lokalni izbori budu održani 2. juna zajedno sa beogradskim nije tačna. Ona je u jednom momentu sama izvela nekakav zaključak i spinovala da smo mi iz opozicije rekli da ne prihvatamo 2. jun, što nije tačno", objasnio je u razgovoru za N1 predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić.

Lider Narodnog pokreta Srbije ponovio je da koalicija "Srbija protiv nasilja" nije odustala od predloga da i ostali lokalni izbori budu 2. juna, dodajući da je to bio jedan od zahteva koji je ta koalicija istakla 1. aprila, pa ponovila na drugom i trećem sastanku sa predstavnicima vlasti.

- Evo, neka nam ponudi da izbori budu 2. juna i izaći ćemo. Ali ona to neće uraditi jer je u pitanju čist spin. Njoj uvek treba nešto da kaže "oni ni to nisu hteli". Neka nam ponudi, pa će videti da li ćemo prihvatiti. Izmene Ustavnog zakona predložili smo baš zato što nije prihvatila naš predlog da lokalni izbori budu 2. juna - naglasio je Aleksić.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon današnjeg sastanka o izbornim uslovima i preporukama ODIHR da joj je opozicija prenela da opcija da svi lokalni izbori budu objedinjeni 2. juna "više nije na stolu".

Podsetimo, Aleksić istakao je nakon drugog sastanka sa predstavnicima vlasti u Skupštini Srbije da je moguće da svi lokalni izbori budu održani u istom danu tako što bi bio izmenjen Zakona o lokalnim izborima. Time bi se, kako je rekao Aleksić, stekli uslovi da i ostali lokalni izbori budu 2. juna, za kada su već raspisani izbori za odbornike beogradskog parlamenta.

To bi se omogućilo izmenom člana 35 tog zakona, tako što bi izbori mogli da budu raspisani najranije 150 dana pre isteka mandata, umesto sadašnjih 120 dana.

Postoji i opcija koja ostavlja 15 dana duži rok za raspisivanje lokalnih izbora, a to je da se izmenom istog člana Zakona o lokalnim izborima minimalno vreme za izbornu kampanju skrati sa 45 na 30 dana. To bi stvorilo zakonsku mogućnost da lokalni izbori budu održani 2. juna, a raspisani najkasnije 3. maja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati