Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 04. 2024. 12:54 27

Otvoreno pismo Malom: Briljirate u bezobrazluku, kao da smo akteri "Alana Forda"

Gospodine Mali, verovala sam da nećete moći da prevaziđete svoju izjavu "Ako ne uzmemo kredite, moraćemo da se zadužujemo", ali Vi prosto briljirate u bezobrazluku prema građanima Srbije i sada, kao da smo akteri "Alana Forda", izjavljujete da sve bolje živimo iako građani možda to ne vide, piše u otvorenom pismu Irene Živković, narodne poslanice i predsednice Resornog odbora za socijalnu politiku Stranke slobode i pravde, ministru finansija Siniši Malom.

- Vide, gospodine, građani Srbije da vi sve bolje živite, u tom delu ste u pravu. Vide da iza svakog ćoška niču, kako nove bespravne zgrade i lokali, tako i novi milioneri, po pravilu kriminalne prošlosti i po pravilu bliski aktuelnoj vlasti. Ali, ne mogu da vide svoj bolji život jer on postoji samo u vašim statistikama i obećanjima.

- Dok se dičite milionskim projektima, skoro milion građana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu. Po istraživanju UNICEF - a za 2023. godinu, oko 800.000 ljudi živi sa manje od sto evra mesečno. Prosečna potrošačka korpa je za oktobar 2023. godine iznosila 100.720 dinara, a republički minimalac je 45.000 dinara, to je blagostanje o kom Vi pričate.

- Hvalite se rastom plata, ali ni prosečna plata ne može da pokrije potrošačku korpu, iako i do tog proseka dolazimo kad saberemo one koji su se obogatili preko noći sa onima koji žive od socijalne pomoći od 11.000 dinara mesečno, od dečijeg dodatka čiju je cifru tužno i pominjati ili od dodatka za negu drugog lica koja ne pokriva ni deo neophodnih terapija i nege.

- Doveli ste, gospodine, do toga da je u Srbiji sve, sem prehraniti se iz dana u dan i skrpiti za struju i komunalne račune, postalo luksuz. Deca odrastaju ne videvši nijednom more, prenoseći kroz celu školu jedan ranac, smatrajući da je luksuz da dobiju novi bicikl, smatrajući da je u redu humanitarno skupljanje novca da bi se lečili, verujući da ne postoji svet izvan njihove ulice, i što je najgore učeći da za takav život moraju biti zahvalni jer svako protivljenje i željenje boljeg predstavlja, po vama, udar na stabilnost države i izdaju države. Rastu verujući da tako treba i da tako mora, što vama i jeste cilj, da biste imali podanike, a ne građane.

I onda dolazimo do pitanja: "Zašto iz Srbije beže milioni mladih i obrazovanih ljudi?". Jasno je, beže od vas, u potrazi za dostojanstvom, ali vratiće se čim se vaša vladavina završi jer vole Srbiju, samo žele da i Srbija voli njih.

Irena Živković, predsednik resornog odbora socijalne politike SSP i narodni poslanik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati