Tenis

[ Izvor: Mediji ]

30. 04. 2024. 13:00 0

Novak nastavlja renoviranje stručnog štaba

Edoardo Artaldi i Elena Kapelaro su otišli u septembru, Goran Ivanišević pre nekoliko nedelja, a Marko Paniki pre nekoliko dana. Novak Đoković nastavlja sa renoviranjem stručnog štaba. Pojavljivanje Gebharda Fila-Griča, austrijskog stručnjaka za kondiciju, na terenima u Košutnjaku najbolji je dokaz da Novak priprema plan za najteži period u karijeri.

Najboljeg tenisera u istoriji u julu čeka juriš na jedini neosvojen trofej - zlatnu olimpijsku medalju - a da bi došao do njega, moraće mnogo toga da pregrmi. Pre ulaska u Olimpijsko selo, Đokovića čekaju Rolan Garos i Vimbldon, a posle Ju-Es open. U naredna četiri meseca je zakazana teniska varijanta pakla a da bi stigao do raja, Novak mora da uradi sve što je u njegovoj moći.

Očigledno nezadovoljan startom sezone - sutra počinje maj a on još nema titulu - Nole se rešio na rezove. Prvi ceh je platio Ivanišević a drugi Paniki. Zvanično saopštenje u kome će se Đoković oprostiti od italijanskog stručnjaka samo je pitanje vremena. Naravno, ni odlazak Ivaniševića ni Panikija ne baca senku na njihov rad. Obojica su maksimalno utkali stručnost u Đokovićeve istorijske uspehe ali očigledno je došlo do zasićenja i promene su bile neumitne.

Nema sumnje da će i Goran i Marko lako doći do narednog posla. To naročito važi za hrvatskog stručnjaka, jer ne treba zaboraviti da on ne samo da je bio uz Novaka kada je ovaj postao najbolji u istoriji, nego i uz Marina Čilića kada je ovaj postao jedan od samo dvojice tenisera koji su u prošloj deceniji preoteli gren slem velikoj četvorki. U tom periodu je Sten Vavrinka osvojio tri gren slema a Čilić jedan, 2014. na Ju-Es openu, u doba najveće dominacije najvećih asova u istoriji.

Jeste Dominik Tim 2020. pobedio na Flašing Medouzu, ali Federer i Nadal nisu igrali, Đoković je bio diskvalifikovan, a Mari je već postao samo senka nekadašnjeg šampiona. Austrijanac je praktično došao do pehara u njihovom odsustvu a ne konkurenciji.

I Paniki odlazi iz Novakovog stručnog štaba sa sjajnim referencama. Od 2019, kada je stupio na dužnost, "potpisao" je dve fantastične sezone - svetski broj 1 je u 2021. i 2023. osvojio po tri gren slema izgubivši finale četvrtog. To ne bi bilo moguće bez fenomenalne fizičke pripremljenosti koja dobija na značaju zbog njegovih godina.

I tako je Fil-Grič osvanuo na Košutnjaku. Koliko će ostati samo on i Novak znaju, ali je činjenica da je Austrijanac postavio temelje neverovatne fizičke pripremljenosti Srbina. Od 2009 do 2019, uz kraću pauzu 2017-18, Džidži, kako je poznat u teniskom svetu, zaista je od Đokovića napravio mašinu koja se nikada ne umara. Poslednjih pet godina je radio u Austrijskom olimpijskom centru u Lincu.

Jedno je sigurno, Đoković možda i može bez teniskog trenera - još nije izabrao Ivaniševićevog naslednika, mada već oko mesec dana radi sa Nenadom Zimonjićem - ali bez kondicionog ne može. Tri nedelje pre 37. rođendana, a pred neverovatno teškim periodom sezone, verovatno najtežim u karijeri, kvalitetna stručna pomoć u ovom segmentu je maksimalni imperativ.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati