Život

Direktno.rs

14. 06. 2024. 09:47 0

Pomozimo Niki slanjem 77 na 2407

Natalija Nika Stevanović je rođena carskim rezom i to prvog dana 22. gestacijske nedelje. Posle rođenja je dugo boravila u inkubatoru i kao posledica su se javili divergentni strabizam na oba oka i nistagmus.

Sa pet godina Nika je jedva preživela stravičnu saobraćajnu nesreću. Te 2009. godine reanimirana je tri puta za manje od 24 sata i prognoze su bile da će živeti kao biljka. Bila je u kliničkoj smrti i 32 dana u komi, a tom prilikom je zadobila i potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptične statuse, prelom lobanje, prelom butne i pubične kosti, unutrašnja krvarenja i pucanje plućne maramice. Tada je operisana osam puta i ugrađeni su joj VP i VA šant zbog hidrocefalusa.

Kao posledice ove teške nesreće, koju je Nika čudom preživela pojavili su se: hemiplegia i hemipareza leve strane tela, tremor leve ruke, mikrocista a leva noga joj je ostala kraća za jedan centimetar.

Nika ima farmakorezistentnu epilepsiju i pije kombinaciju četiri leka, ali uprkos tome ona ima više od 30 napada dnevno. Nika ima i cističnu fibrozu (nasledna bolest, koja se karakteriše promenama na plućima i pankreasu gde se stvara sekret koji može dovesti do zapaljenja i insuficijencije oba organa), kao i opstruktivni hidrocefalus. Leči se i od dijabetesa, celijakije i velikog broja alergija.

Natalija je hrabra i jaka i izborila se sa svim nedaćama koje su je tada zadesile i nakon dugog oporavka, puštena je na kućno lečenje. Uprkos svemu Nika je jedna vedra i nasmejana devojčica, koja je upisala Medicinski fakultet i korak je bliže da ostvari svoj san i postane neurohirurg, kao čovek, koji joj je spasio život i kojeg mnogo voli.

Dete je otpisano od strane svih doktora zbog tumorske promene na mozgu, koja se pojavila na zadnjoj magnetnoj rezonanci 21.01.2023.

Nika je visoka 159 cm, a ima samo 34kg.

Nika je bila dobro sve do 6.9.2023. godine kada je iskašljala krv. Tada je primljena na intenzivnu negu sa trombocitima 4, leukocitima 0.3, hemoglobinom 66, eritrocitima 1,9 i svim granulocitima 0.0. Nakon detaljne dijagnostike dobila je dijagnozu Aplastična anemija D61.3, maligni tumor krvi koji karakteriše aplazija koštane srži, anemija i leukemija, kod Nike AML M7(C94.2).

Nikina hipoplazija koštane srži iznosi čak 60%, dok se javila i akutna megakarioblastna leukemija C94.2.

Niki su sredstva potrebna za operativne zahvate, transplantacije matičnih ćelija, rehabilitacije u banjskim uslovima, fizikalne terapije, neurorobotiku, tretmane u hiperbaričnoj komori, laboratorijske analize, specijalističke i kontrolne preglede, medikamente, suplemente, radiološku dijagnostiku, kupovinu medicinskih aparata, medicinskog potrošnog materijala i ortopedskih pomagala i servisiranje istih, troškove prevoda medicinske dokumentacije kao i za putne troškove i smeštaj.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu Niki da pobedi opaku bolest, tako što će preko Fondacije - humanost bez granica, iz Srbije poslati SMS sa brojem 77 na 2407, a iz Bosne i Hercegovine pozvati broj 17135.

Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko platforme PayPal.

Cena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS poruka imaju korisnici MTS, Yettel, A1 i Globaltel mreže. Cena poziva iz Mtel mreže iznosi 2KM.

Pomozimo Nataliji!

SMS Srbija: 77 na 2407

Poziv BiH: 17135

Dinarski račun: 160-505644-30

KM: 1610000299720020

Svrha doznake: 77

Devizni račun: 00-540-0002728.9

IBAN: RS35160005400002728998

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Online donacije: E-doniraj, PayPal

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati