Život

Direktno.rs

28. 02. 2024. 08:33 11

"Sutra će roze majice u ormare i vratićemo se u mračnu stvarnost"

Danas je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, javni prostor će preplaviti roze majice i svi će pričati o važnosti sprečavanja vršnjačkog nasilja. Već sledećeg jutra, roze majice će u ormane a svi ćemo se vratiti u mračnu stvarnost u kojoj roditelji strahuju za bezbednost svoje deca kada idu u školu, izlaze u park ili na igralište... - izjavila je Nataša Zečević, predsednica Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde.

- Odgovor onih koji su zaduženi da brinu o bezbednosti dece a samim tim i budućnosti društva je hiperprodukcija pravilnika. A realnost je da i dalje imamo jednog stručnog saradnika na oko 400 učenika, da socijalne službe nisu ni kadrovski ni materijalno opremljeni da reaguju na eksploziju vršnjačkog nasilja, da postojeći timovi po školama ne rade....
I to se neće promeniti dok ne promenimo sistem koji svakodnevno promoviše nasilje. Jer promocija nasilja je kada vlast funkcijom nagrađuje Aleksandru Čamagić koja je osumnjičena da je proneverila novac namenjen za borbu protiv vršnjačkog nasilja u godini u kojoj je jedno dete ubilo devetoro dece.

- Promocija nasilja je i kada REM ćuti na rijaliti programe koje liče na festivale nasilja, dok ne reaguje na promociju idola ubice iz Malog Orašja i Dubone, Kristijana Golubovića koji objašnjava kako da se ubije čovek i izbegne kazna za to. Promocija nasilja je i kada nosioci državnih funkcija svoje neistomišljenike vređaju i naređuju hapšenje studenata koji se bune zbog izborne prevare. Da bi promenili sistem potrebno je da promenimo režim koji je odbio sve zahteve protesta Srbija protiv nasilja i kojoj su od bezbednosti i života važniji opstanak na vlasti i profit omiljenih investirora.

- Tada ćemo uspostaviti novi sistem vrednosti zasnovan na međusobnom poštovanju, empatiji, solidarnosti, nenasilnoj komunikaciji, razumevanju i cenjenju različitosti i nultoj toleranciji prema svakom obliku nasilja. Tek tad će se smanjiti vršnjačko nasilje i nasilje u školama a dan roze majice će služiti da nađemo načine kako da se bavimo svakim pojedinačnim slučajem sa ciljem da kao društvo sistemskim merama pomognemo svakom detetu koje ima problem tokom svog odrastanja - izjavila je Nataša Zečević, predsednica Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati