Život

[ Izvor: Nova.rs ]

12. 02. 2024. 13:02 6

GOSPODIN Moler Željko sam kreči porodilište, ali.. Uvek postoji ALI....

Narodna izreka kaže: "Dobra je mnogo, ali je malo onih koji ga čine", a u tu grupu skromnih, a velikih ljudi ubraja se plemeniti moler iz Ljiga Željko Sutuljić. On je, pogođen pričama trudnica u Srbiji koje su preživele akušersko nasilje dok su rađale svoje bebe, odlučio da za sve buduće mame učini nešto kako bi im boravak u porodilištu bio prijatniji. Željko je svoje zanatske usluge ponudio Gradskoj bolnici na Zvezdari, pa će tako u narednim danima kompletno srediti zidove na patologiji trudnoće u ovoj ustanovi. Pronašao je sponzore koji će donirati materijal, međutim potrebna mu je pomoć i oko podova koji zahtevaju priličnu obnovu.

Pošto je, kako priča, njegova žena trebalo da se porodi u Gradskoj bolnici Zvezdara, ali nije zbog pandemije koronavirusa, on se dosetio da kontaktira doktorku iz te ustanove i da joj kaže kakva mu je ideja.

- Zapravo, ovo je bila ideja moje supruge jer ni ona nije ostala imuna na sve tužne priče prethodnih dana. Setili smo se doktorke Svetlane Erić, ona je šef patologije trudnoće, pozvao sam je i pitao da li bi bilo izvodljivo da sredim zidove na tom odeljenju. Dakle, da izmalterišem gde je potrebno, izgletujem, okrečim. Sve kompletno - priča sagovornik.

Doktorka je, kaže Željko, bila oduševljena.

- Rekla nam je da je to super priča jer trenutno stanje na odeljenju nije sjajno s obzirom da nemaju donacija i da osam godina ništa nije renovirano. Složila se da bismo zajedničkim snagama mogli da doprinesemo boljim uslovima našim trudnicama.

Željko je pre nekoliko dana otišao u porodilište na Zvezdari kako bi procenio šta je sve potrebno uraditi i koliko će mu biti potrebno materijala.

- Kada sam u glavi napravio neki plan, odmah sam počeo da kontaktiram poznanike i firme koje imaju velike kompanije sa materijalom koji nam je potreban, tako da su neke od njih pristale. Bilo je i onih koji se nisu odazvali mom pozivu, ali Bože moj, idemo dalje - kaže Željko za Nova.rs.

Iako je prvobitni plan bio da sredi zidove u svim sobama, ambulantnoj sali i jednom apartmanu na ovom odeljenju, Željko je odlučio da proširi svoju ideju, pa je tako putem društvenih mreža pozvao sve koji bi želeli da učestvuju u ovoj akciji i da mu pomognu da se zamene dotrajali podovi.

- Ja sređujem zidove, a koliko ću imati posla, zavisi od toga šta me čeka - da li će se zid ljuštiti, da li će otpadati, ima li nekih neplaniranih rupa… E sada, bilo bi sjajno da trudnice uz čiste zidove dobiju i nove podove. Trenutno su u funkciji stari linoleumi, ali su dotrajali. Potrebna je zamena. Pored novog poda, tražimo i oko 15 ormarića odnosno noćnih stočića za lične stvari koji bi stajali pored kreveta.

Izričito kaže da ne želi da ima ikakve veze sa novcem, pa stoga nema nikakvog prikupljanja para, nego je sve isključivo u vidu doniranog materijala.

- Jako je nezahvalno prikupljati novac i ja ne želim da imam ikakve veze s parama. Ko želi da pomogne, može da kupi ono što je potrebno i da učestvuje materijalom, a ja ću kroz svoj rad to učiniti.

Postojala je ideja i o sređivanju zajedničkog kupatila za trudnice, međutim za sada je to na dugačkom štapu.

- Teško je naći sponzore i uopšte ljude koji bi želeli da izdvoje svoje vreme i učestvuju u zajedničkim radovima. Ja to razumem. Svi imaju neke svoje obaveze i u redu je, ko može, dobrodošao je, ko ne može, nema veze. Ja još uvek ne znam koliko ću imati posla u porodilištu, jer je stari objekat u pitanju, zidovi su visoki, dok ne krenete da radite ne znate šta vas čeka, ali sigurno je da će mi biti potrebna makar jedna nedelja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati