Život

Direktno.rs

02. 11. 2023. 16:16 0

Ana Ivanović u poseti Beogradu i Razvojnom savetovalištu u Zemunu

Ana Ivanović, svetska teniska zvezda i dugogodišnja nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, potpisala je ugovor o nastavku saradnje u naredne dve godine sa tom organizacijom, a tokom posete Razvojnom savetovalištu u Zemunu pružila je podršku roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju.

Ana Ivanović se susrela sa članovima porodica koje dobijaju usluge podrške u tom savetovalištu i razgovarala sa zaposlenima koji rade u okviru programa Rane intervencije. Ističući značaj rada razvojnih savetovališta, ukazala je na to koliko je važna pomoć porodicama dece sa smetnjama u razvoju.

Ana Ivanović je angažovana kao nacionalna ambasadorka UNICEF-a od 2007. godine. Tokom saradnje Ana je pružila dragocenu podršku programima zaštite dece od nasilja, razvoju u ranom detinjstvu, jačanju kapaciteta jedinica za neonatologiju, inkluzivnom obrazovanju, kao i pomoć u vanrednim situacijama.

- Počastvovana sam što nastavljam saradnju sa UNICEF-om u Srbiji i što pružam doprinos ostvarivanju prava za svako dete. Znam koliko ljubavi, brige i zaštite je potrebno da bi deca rasla i bila srećna. A zajedno sa partnerima, decom i mladima, možemo da osmislimo nova rešenja kako bi svako dete imalo podršku u ranom razvoju, pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju, zaštitu, kao i podršku u očuvanju mentalnog zdravlja. Sada je trenutak da delujemo da bismo obezbedili budućnost svoje dece i sveta kakav želimo - smatra Ana Ivanović.

Prilikom potpisivanja ugovora o nastavku saradnje, Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, zahvalila je Ani Ivanović na kontinuiranoj i svesrdnoj podršci koju kao nacionalna ambasadorka pruža deci u Srbiji, kao i na promovisanju vrednosti i ideja UNICEF-a.

- Privilegija je imati Anu Ivanović za nacionalnu ambasadorku UNICEF-a u Srbiji. Tokom naše dugogodišnje saradnje, Ana je pokazala nepokolebljivu posvećenost dobrobiti dece. Svih ovih godina pružala je dragocenu podršku UNICEF-ovim programima, a svojim ličnim donacijama pružila je pomoć i deci u vanrednim situacijama. Srećni smo što nastavljamo partnerstvo koje ima za cilj da svako dete u Srbiji dostigne svoj puni potencijal - istakla je Deyana Kostadinova.

Prema podacima UNICEF-a, svake godine u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za dodatnom podrškom zbog razvojnih rizika, smetnji ili kašnjenja u razvoju.

Pravovremenim uključivanjem u program ranih intervencija, kod više od 70 odsto dece sa razvojnim rizicima i teškoćama, razvoj se može vratiti u tipične tokove, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20 odsto dece. UNICEF i Ministarstvo zdravlja su pre tri godine pokrenuli program porodično orijentisanih ranih intervencija kako bi unapredili postojeće usluge podrške porodicama i deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju. Do sada je 19 razvojnih savetovališta u domovima zdravlja u Srbiji podržano da, u saradnji sa predškolskim ustanovama i centrima za socijalni rad, uvedu inovativni program ranih intervencija u svoju svakodnevnu praksu.

- Dom zdravlja zajedno sa pedijatrima i patronažnim sestrama ima jedinstvenu ulogu u podršci roditeljima u najznačajnijim prvim godinama života deteta. Za decu koja se suočavaju sa razvojnim rizicima i teškoćama i njihove roditelje, saradnici u razvojnom savetovalištu imaju poseban značaj. Kroz saradnju sa UNICEF-om, zdravstvenim radnicima i saradnicima godinama unazad omogućen je pristup najsavremenijim znanjima i praksama zasnovanim na dokazima u oblasti zdravlja i ranog razvoja dece. Zadovoljni smo što kroz program ranih intervencija možemo da pružimo najbolje usluge za decu i roditelje, a kroz povezivanje sa drugim sektorima osiguramo kontinuitet, kvalitet i intenzitet podrške koja im je potrebna - istakla je dr Dražena Babić, direktorka Doma zdravlja Zemun.

Prilikom posete UNICEF-u, Ana Ivanović susrela se i sa nekim od članova Kluba prijatelja UNICEF-a koji čine 47.000 pojedinaca i 280 malih i većih kompanija. Oni, zajedno sa UNICEF-om i drugim partnerima, pomažu da svako dete živi dostojanstven život i dobije priliku da razvije svoje potencijale.

Ana Ivanović, koja je nedavno treći put postala mama, posetila je i radionicu posvećenu roditeljstvu "Od igre se raste kao od spanaća", koja se održala u prostorijama Banca Intesa.

Radionica je namenjena zaposlenima ove kompanije koji su od stručnjaka dobili relevantne informacije i savete u vezi sa roditeljstvom. Banca Intesa je prva kompanija u regionu koja je sprovela procenu i analizu svog modela upravljanja koji je prilagođen potrebama zaposlenih sa ciljem da dodatno unapredi procedure i prakse kako bi bile usklađene sa potrebama zaposlenih roditelja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati