Život

[ Izvor: RTS ]

06. 03. 2023. 06:00 2

Selo iz kojeg mladi ne odlaze

Iz sela pored Južne Morave mladi ljudi se ne iseljavaju. Ostaju na svojim imanjima i svoju perspektivu vide u poljoprivredi. Dalibor Stanković iz Velike Biljanice kod Leskovca mogao je da bira gde će da živi, ali je ostao na selu, bavi se voćarstvom i sa svojom porodicom uživa u kulinarskim specijalitetima koje sam sprema. Najvažnije je, kako kaže, da njegova ćerkica odrasta u zdravoj sredini.

Mogao je da živi u Parizu i u drugim velikim evropskim gradovima, u Beogradu ili Leskovcu, ali je Daliboru Stankoviću lepše u njegovoj Velikoj Biljanici kod Leskovca. Ostao je na svom imanju. Uživa sa ćerkicom obilazeći višnjike.

- Proširili smo voćnjak za još 50 ari, nadamo da to ide do četiri, pet hektara, ali ćemo to lagano - kaže Dalibor.

Ima podršku svojih roditelja. Oni su već u godinama na selu, uvek ima puno posla.

- Želje su mnogo, godine su malo više, ali dobro, kad imaš volju imaš želju onda ti je život malo lepši - rekao je Radisav Stanković za RTS.
Dalibor je pravi kulinarski majstor. Kulen, kobasice, čvarci, specijaliteti od paprike, ljuti ajvar... sve je to na njegovom meniju. Za Stankoviće je važno da je porodica na okupu.

- Mnogo je lepo kad je puna kuća. Kad smo sami, nije dobro - priča Javorka, a Dalibor je saglasan:

- Najbitnija stvar je da se zadržimo oko porodice, oko kuće i malo taj uži krug familije da se družimo, da ne bismo gubili vreme na telefone, internet.

Nije lako živeti na selu, ali je lepo. Daliboru je najbitnije da njegova Sofija odrasta u prirodi. Njegove komšije pomalo u šali kažu da je on preokrenuo tok migracije iz sela ka gradu. Njegova supruga Slađa došla je iz Leskovca da živi u Velikoj Biljanici. I nije se pokajala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati