Život

[ Izvor: Ozon.rs ]

15. 11. 2021. 22:55 1

101 godina od rođenja heroja Boška Palkovljevića Pinkija

Zavičajnu kuću narodnog heroja, Boška Palkovljević Pinkija, iz Manđelosa kod Sremske Mitrovice, koji je 1942. godine poginuo u narodnooslobodilačkom ratu, obišli su predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik Petar Samardžić i Zdenka Gospavić, predsednica školskog odbora škole "Boško Paljkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

- Navršila se 101 godina od rođenja narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija, i to je razlog zašto smo ovde. I Osnovna škola koja nosi ime ovog narodnog heroja obeležava dan škole. Od ideje da se renovira kuća narodnog heroja nismo odustali, planiramo da renoviramo i napravimo jednu spomen sobu, u znak sećanja ne samo na Boška Palkovljević Pinkija kao palog borca, nego na sve one koji su ostavili traga i svoje živote za oslobođenje u drugom Svetskom ratu - rekla je gradonačelnica Milovanović, a prenosi Ozon.rs.

Zavičajnu kuću narodnog heroja, posetio je i njegov potomak, Boško Palkovljević, kome je Pinki bio stric. Boško Palkovljević, od oca Petra, obilazi kuću svojih potomaka, ali i pomaže gde treba. Tako je pre nekoliko godina školi "Boško Paljkovljević - Pinki" donirao kompjutere.

Vence ispred kuće narodnog heroja, položili su predstavnici lokalne samouprave, škole, rođaci i građani.

U selu Manđelosu podignut je spomenik na kojem su postavljene bronzane plakete sa likovima dvojice narodnih heroja rođenih u ovom mestu - Boška Palkovljevića Pinkija i Save Sogića. Takođe, Pinkijevo ime je upisano na spomen-ploči sa imenima 26 palih boraca i 180 žrtava fašističkog terora, koja je postavljena na zgradi Mesne zajednice u Manđelosu.

Pinki je sahranjen na mestu pogibije: u blizini mesta zvanog Široke ledine, na polovini puta između Bešenovačkog Prnjavora i raskrsnice kod Crvenog čota u smeru sela Mali Radinci. Posle Drugog svetskog rata podignut mu je spomenik s natpisom - "Braneći svoj narod ovde je 10. juna 1942. godine poginuo Boško Palkovljević Pinki narodni heroj".

Prvih godina nakon rata, Pinikijev grob bio je stalno posut cvećem i često su ga obilazile omladinske delegacije. Tih godina nastojalo se da on postane jedan od novih simbola Fruške gore poput groba pesnika Branka Radičevića na Stražilovu. 1959. godine, kada je uređivano Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, Pinkijevi posmrtni ostaci su preneti sa Fruške gore i sahranjeni su u zajedničkoj grobnici sa drugim istaknutim narodnim herojima Srema - Jankom Čmelikom, Slobodanom Bajićem Pajom i Stankom Paunovićem Veljkom.

Boško Palkovljević Pinki (1920-1942) je bio borac Fruškogorskog partizanskog odreda, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati