Život

[ Izvor: 021.rs ]

10. 10. 2020. 09:41 2

Nastavnica sa 37 godina iskustva pokrenula sajt za učenje srpskog jezika

U vreme kada se veliki deo nastave preselio u onlajn prostor zbog vanrednih okolnosti, jedna nastavnica iz Novog Sada bila je spremna za sve promene.

Branka Bubanj, nastavnica u Osnovnoj školi Đorđe Natošević, iako joj je ostalo tek 14 meseci do penzije, a iza sebe ima čak 37 godina radnog staža, pokrenula je sajt za onlajn učenje srpskog jezika, "Učimo srpski". Ovaj sajt je u mnogome pomogao i njoj i njenim kolegama sa uvođenjem vanrednog stanja i prelaska na onlajn nastavu, piše 021.rs.

Kako kaže za 021 materijal za sajt je počela da priprema još pre pet godina, jer je "zaljubljenik u kompjutere, tehnologiju i medijsku pismenost".

- Smatram da deca treba da budu medijski opismenjena i učestvujem u različitim projektima, seminarima i kampovima, gde vodim i decu i obučavam ih na koji način mogu bezbedno i kvalitetno da koriste internet - objašnjava ova nastavnica za 021.

Temelj za ovaj onlajn poduhvat čine knjige i priručnici koje je Branka godinama pisala iz oblasti srpskog jezika, književnosti i građanskog vaspitanja. Zato je i zamislila da lekcije na sajtu imaju četiri dela.

- Prvi deo je video predavanje. Drugi deo je zapis sa table, odnosno vord dokument koji sadrži ono što na tabli inače pišem deci. Osnovna ideja je da jednim pogledom mogu da ponove lekciju, poput mape uma. Treći deo je jedna pokazna vežba gde pokazujem kako ćete prepoznati predikat, reči ili sve ono što je u lekciji bitno. Četvrti deo je kviz u kom mogu da provere svoje znanje, mogu da vide i koju su ocenu zaradili i gde su pogrešili i da se vrate i poprave ono što nisu dobro savladali - objašnjava sagovornica 021.

Iako je sajt pušten u onlajn prostor polovinom januara, njemu je prethodilo mnogo rada. Branka kaže da je morala da ide na kurs kako bi naučila da koristi WordPress, ali njoj to, kaže, nije bilo teško.

- Kao što stalno govorim mojim đacima, kada ti je stalo do nečega, potrudi se. Naći ćeš pomoć. Naći ćeš rešenje. Naći ćeš odgovor na to što te muči - kaže Branka i zaključuje da joj je najdraže kada joj u školu dođu bivši učenici čija deca danas uče kod nje i kažu joj da su ponosni što im je predavala.

Branka Bubanj je inače i izabrana među 1.000 najboljih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati