Život

[ Izvor: pricesadusom.com ]

21. 04. 2020. 14:06 1

Kad entuzijasti čorbu od koprive pretvore u biznis

Mladi preduzetnici, zadrugari i ljubitelji prirode i sela okupljeni pod imenom "Organela" ovog proleća izgleda da imaju najviše posla. Oni postoje već tri godine i na tržištu nude jaja, povrće i voće koje uzgajaju na imanju između dva sela: Valjevske Kamenice i Gornje Bukovice, piše "Priče sa dušom".

Pavle Đorđević (29), Marija Pavićević (27), Predrag Milovanović (29), Teodora Tasić (27) i Miloš Jović (28) su kolege, prijatelji, istomišljenici. U timu ih je petoro, "svi rade sve" i to punom parom. U skladu sa drugim obavezama dobro su organizovani i iako su uglavnom poslovno vezani za Beograd, deo ekipe je uvek u seoskom gazdinstvu, dvadesetak kilometara od Valjeva.

U trenutku davanja intervjua za "Priče sa dušom", na imanju se zatekao dvojac koji je tog dana spremao čorbu od koprive. Pavle Đorđević, inženjer voćarstva i vinogradarstva i Marija Pavićević, profesionalni kuvar.

- Ovo nam je treća sezona kako uzgajamo voće i povrće. Trebalo je prvo da se bavimo samo organskom malinom, ali se taj plan izjalovio, pa smo prešli na jagode. Pošto je trebalo prihodovati i u međuperiodu, u proleće 2018. smo se dosetili da krenemo da skupljamo koprivu. Jedna rođaka mi je naručila nanu, bagrem i koprivu i to mi je donelo novu ideju. Pomislio sam „gde bi ljudi iz grada mogli danas da nađu čistu koprivu“ i rešio da napravim potaž. Mušterijama se to izuzetno dopalo, a mi smo krenuli sa isporukom - ispričao je Pavle.

Čorba koju kuvaju u "Organeli" je posna i u nju idu vrhovi mladih kopriva i povrće.

Isporuka na kućnu adresu je u teglama od litar

Najviše poziva stiže iz Beograda i iz obližnjeg Valjeva, a drugi gradovi zbog zahtevnije logistike za sada nisu u planu za isporuku.

- Sve kuvamo rano ujutru, na dan isporuke. Čorbe su uvek sveže, doduše, ne mogu stići do klijenta vruće, ali oni ih podgreju pre jela. Pored kopriva, u lonac idu i šargarepa, krompir i po neki začin. Tokom Vaskršnjeg posta imali smo baš dosta poziva - objasnila je za "Priče sa dušom" Marija Pavićević, koja ima iskustvo u radu u beogradskim restoranima.

Ovi mladi entuzijasti umesto ka biznisu, pažnju usmeravaju na ukus potaža.

- Ako neko hoće da zaradi novac, sigurno postoji lakši način od čorbe od koprive. Pipav je ovo posao, a branje koprive dugo traje. Jedan berač ne može mnogo da nabere čak i ako se nalazi u polju u kojem sve vrvi od koprive, jer se beru samo mladi vrhovi. A njih nema uvek mnogo. Više od samog biznisa, nama je cilj da oživimo koprivu kao ljudima dobro poznatu biljku, kojoj ne treba reklama i za koju se vekovima zna koliko je zdrava. Čorba nam nije nosilac proizvodnje, nju radimo sezonski, dok ne stigne povrće i voće -rekao je Pavle.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati