Život
21. 04. 2020. 14:06 1
Kad entuzijasti čorbu od koprive pretvore u biznis
Mladi preduzetnici, zadrugari i ljubitelji prirode i sela okupljeni pod imenom "Organela" ovog proleća izgleda da imaju najviše posla. Oni postoje već tri godine i na tržištu nude jaja, povrće i voće koje uzgajaju na imanju između dva sela: Valjevske Kamenice i Gornje Bukovice, piše "Priče sa dušom".
Pavle Đorđević (29), Marija Pavićević (27), Predrag Milovanović (29), Teodora Tasić (27) i Miloš Jović (28) su kolege, prijatelji, istomišljenici. U timu ih je petoro, "svi rade sve" i to punom parom. U skladu sa drugim obavezama dobro su organizovani i iako su uglavnom poslovno vezani za Beograd, deo ekipe je uvek u seoskom gazdinstvu, dvadesetak kilometara od Valjeva.
U trenutku davanja intervjua za "Priče sa dušom", na imanju se zatekao dvojac koji je tog dana spremao čorbu od koprive. Pavle Đorđević, inženjer voćarstva i vinogradarstva i Marija Pavićević, profesionalni kuvar.
- Ovo nam je treća sezona kako uzgajamo voće i povrće. Trebalo je prvo da se bavimo samo organskom malinom, ali se taj plan izjalovio, pa smo prešli na jagode. Pošto je trebalo prihodovati i u međuperiodu, u proleće 2018. smo se dosetili da krenemo da skupljamo koprivu. Jedna rođaka mi je naručila nanu, bagrem i koprivu i to mi je donelo novu ideju. Pomislio sam „gde bi ljudi iz grada mogli danas da nađu čistu koprivu“ i rešio da napravim potaž. Mušterijama se to izuzetno dopalo, a mi smo krenuli sa isporukom - ispričao je Pavle.
Čorba koju kuvaju u "Organeli" je posna i u nju idu vrhovi mladih kopriva i povrće.
Isporuka na kućnu adresu je u teglama od litar
Najviše poziva stiže iz Beograda i iz obližnjeg Valjeva, a drugi gradovi zbog zahtevnije logistike za sada nisu u planu za isporuku.
- Sve kuvamo rano ujutru, na dan isporuke. Čorbe su uvek sveže, doduše, ne mogu stići do klijenta vruće, ali oni ih podgreju pre jela. Pored kopriva, u lonac idu i šargarepa, krompir i po neki začin. Tokom Vaskršnjeg posta imali smo baš dosta poziva - objasnila je za "Priče sa dušom" Marija Pavićević, koja ima iskustvo u radu u beogradskim restoranima.
Ovi mladi entuzijasti umesto ka biznisu, pažnju usmeravaju na ukus potaža.
- Ako neko hoće da zaradi novac, sigurno postoji lakši način od čorbe od koprive. Pipav je ovo posao, a branje koprive dugo traje. Jedan berač ne može mnogo da nabere čak i ako se nalazi u polju u kojem sve vrvi od koprive, jer se beru samo mladi vrhovi. A njih nema uvek mnogo. Više od samog biznisa, nama je cilj da oživimo koprivu kao ljudima dobro poznatu biljku, kojoj ne treba reklama i za koju se vekovima zna koliko je zdrava. Čorba nam nije nosilac proizvodnje, nju radimo sezonski, dok ne stigne povrće i voće -rekao je Pavle.
Komentari 1
ostavi komentar